Caută
Close this search box.

Trump declară că SUA sprijină NATO 100% dar aliații trebuie să plătească

Președintele Donald Trump a declarat joi că Statele Unite se angajează pe deplin față de NATO, dar și-a repetat insistența asupra faptului că ceilalți membri ar trebui să plătească mai mult pentru propria lor securitate, relatează AFP.

„Vom fi cu NATO în proporție de 100%, dar așa cum am spus țărilor, trebuie să luați atitudine și trebuie să plătiți”, a spus Trump într-un discurs la Pentagon. Comentariul său urmează unui raport „The New York Times” conform căruia Trump anul trecut a vorbit cu înalți oficiali despre retragerea Statelor Unite de la principala alianță de securitate occidentală. Trump a lovit public membrii parteneriatului celor 29 de state pentru că nu au plătit mai mult în bugetele lor naționale de apărare.

Înainte de preluarea mandatului, Trump a numit NATO „învechită” și imediat după un summit tumultuos din iulie anul trecut, el a pus la îndoială dacă SUA ar onora principiul fondator al alianței de apărare reciprocă pentru cel mai nou membru, Muntenegru.

Joi, Trump și-a repetat opinia conform căreia aliații apropiați au profitat de umbrela de securitate americană de zeci de ani și că misiunea lui a fost să oprească acest lucru. „Nu putem fi nebuni pentru alții, nu putem fi, nu vrem să fim numiți așa…”, a spus Trump. Trump vorbea în timpul unei adrese către Pentagon, concentrată în principal pe extinderea planificată a capabilităților americane de apărare antirachetă despre care președintele a spus că ar contracara amenințările emergente. Acestea includ rachetele hipersonice recent dezvăluite de Rusia, despre care Moscova spune că nu pot fi oprite de nici un fel de interceptor. Trump a spus că extinderea sistemului de apărare antirachetă al SUA va fi „rivală și fără egal”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri