Caută
Close this search box.

Trump insistă asupra zidului de oțel cu Mexic într-un discurs în prime-time

Donald Trump s-a adresat marți americanilor insistând asupra a 5,7 miliarde de dolari pentru un zid de oțel de-a lungul frontierei mexicane, despre care a spus că va opri vărsarea „sângelui american” de imigranți ilegali, informează AFP.

Discursul de nouă minute din Biroul Oval din Casa Albă nu conținea niciun fel de concesii pentru democrații care refuză să finanțeze construcția zidului – un proiect făcut de Trump drept fundamental  pentru politica internă. Adresa, de asemenea, nu a oferit nici o speranță pentru un sfârșit rapid la o închidere parțială a guvernului declanșată de cearta care a lăsat 800.000 de angajați federali fără plată. Cu toate acestea, Trump a renunțat la previziunile anterioare că ar putea anunța o urgență națională, care i-ar fi dat puterea de a autoriza proiectul fără aprobarea Congresului, probabil declanșând o criză politică și mai profundă.

Trump vorbea cu o voce neobișnuit de măsurată, aparent sperând să pretindă terenul moral ridicat, și a spus că dorește să pună capăt decalajului politic în ceea ce ar putea fi lupta pentru putere definitorie a președinției sale turbulente. „Am invitat mâine liderii Congresului la Casa Albă pentru a face acest lucru. Să sperăm că ne putem ridica deasupra politicii partizane pentru a susține securitatea națională”, a spus el. „Această situație ar putea fi rezolvată într-o întâlnire de 45 de minute”.

În ciuda acestui ton mai moale, Trump și-a petrecut o mare parte din discurs dublându-se pe mesajul său controversat – popular printre baza sa de dreapta – că imigrația ilegală la frontiera americano-mexicană este mai presus de toate o amenințare la adresa vieților americanilor. El a enumerat exemple incorecte de crime comise de imigranți ilegali, inclusiv o „decapitare și dezmembrare”, și a spus că nu va „uita niciodată durerea” supraviețuitorilor pe care îi întâlnea. „Cât de mult sânge american trebuie să vărsăm înainte ca Congresul să-și facă treaba? Pentru cei care refuză să facă compromisuri în numele securității frontierelor, aș cere să vă imaginați dacă copilul dvs., soțul dvs. sau soția dvs. a cărei viață a fost atât de crunt spulberată și total distrusă”, a spus el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri