Donald Trump a promis să consolideze sistemele americane de apărare antirachetă, inclusiv prin investiții în tehnologie pentru a proteja împotriva amenințării în creștere a armelor hipersonice și a rachetelor de croazieră, relatează AFP.

Vorbind la Pentagon, Trump a dezvăluit Revizuirea Apărării Rachetelor, o analiză mult așteptată a rețelei de apărare a interceptorilor americani, care sunt concepute pentru a trage în jos o rachetă balistică care vine. Printre preocupările evidențiate în revizuire se numără viteza cu care rivalii, în special China și Rusia, împing cu proiectile rachete hipersonice, care pot strica sistemele tradiționale de apărare. „Statele Unite își vor adapta poziția pentru a se apăra împotriva oricărui atac cu rachete, inclusiv a celor de croazieră și a rachetelor hipersonice”, a declarat Trump publicului militar. „Vom elimina orice lansare de rachete de la puteri ostile sau chiar de la puterile care fac o greșeală. Nu se va întâmpla, indiferent de tipul de rachetă sau originile geografice ale atacului”.

Zburând la o altitudine mică și de multe ori cu viteza sunetului, rachetele hipersonice pot să schimbe direcția și să nu urmeze un arc balistic, astfel încât acestea sunt mult mai greu de urmărit și în prezent nu pot fi interceptate. Drept urmare, Pentagonul examinează urgent modalitățile de a-și spori capacitatea de a urmări rachetele hipersonice, în primul rând prin utilizarea senzorilor existenți care se desfășoară în spațiu. „Aceste noi tehnologii produc noi amenințări, iar aceste amenințări sunt mai greu de văzut, mai greu de urmărit și mai greu de înfrânat”, a declarat Secretarul Apărării, Patrick Shanahan. „Pentru concurenții noștri: vedem ce faceți și luăm măsuri”.

Președintele rus Vladimir Putin s-a lăudat luna trecută cu o nouă rachetă hipersonică care ar putea zbura la aproximativ 33.000 de kilometri pe oră și este de neoprit. În timp ce Trump a lovit Iranul pentru dezvoltarea tehnologiei antirachetă, el nu a menționat Rusia sau Coreea de Nord. Phenianul a dezvoltat un arsenal de rachete balistice capabil acum să lovească Statele Unite.

Trump a ordonat revizuirea apărării antirachetă în 2017, pe fondul intensificării tensiunilor cu Phenian asupra programului său nuclear – prima revizuire a apărării balistice a Americii din 2010. Dar Trump s-a întâlnit de atunci cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, în încercarea de a pune capăt crizei, și era așteptat să primească vineri un oficial de top nord-coreean la Washington. Totuși, însăși revizuirea subliniază faptul că Coreea de Nord este „o amenințare extraordinară și că Statele Unite trebuie să rămână vigilente”.

112 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 3 =