Caută
Close this search box.

Tudorel Toader anunță o nouă ordonanță de urgență: Măsuri compensatorii pentru cei care nu pot ataca sentințele date de completurile de 5 judecători

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, la Antena3, că va da o ordonanţă de urgenţă care va introduce măsuri compensatorii pentru condamnații care nu mai pot ataca sentințele date de completurile de 5 judecători, declarate ilegale de CCR.

„În termen scurt vom veni cu măsuri compensatorii pentru cei care au pierdut termenul de contestație în anulare”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3.

Printre politicienii condamnaţi de completurile de 5 constituite nelegal se află Liviu Dragnea, condamnat definitiv în aprilie 2016 în procesul Referendumul, Adrian Năstase, condamnat definitiv a doua oară pentru corupție în ianuarie 2014 în procesul Zambaccian sau Adrian Severin, condamnat definitiv la 4 ani de detenție în noiembrie 2016, după dezvăluirile jurnaliștilor de la The Sunday Times, potrivit cărora cerea mită pentru a vota legi în Parlamentul European.

În noiembrie 2018, CCR a decis că toate completurile de 5 de la ICCJ din 2014 până la data deciziei CCR au fost compuse nelegal.

”În consecinţă, Instanţa supremă, prin Colegiul de conducere, pe cale de interpretare, a denaturat conţinutul legii în privinţa modului de alegere a membrilor completului de 5 judecători şi, totodată, tot pe cale de interpretare, a refuzat aplicarea imediată a noii legi. Astfel, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe cale de interpretare, a dat un alt conţinut normelor de lege privind desemnarea membrilor completurilor de 5 judecători şi a refuzat, în mod expres, să urmeze conţinutul acestora”, se subliniază în motivare.

Citește și: Noi detalii în cazul misterului dispariţiei zborului MH370 Malaysia Airlines

În opinia judecătorilor constituţionali, faptul că aceste completuri au o existenţă anuală nu constituie un temei pentru neaplicarea imediată a legii de procedură noi, care vizează modul de desemnare a membrilor completului.

„De altfel, s-ar ajunge şi la o situaţie paradoxală: dacă completul ar fi avut o existenţă permanentă, noua lege cu privire la modul de desemnare a membrilor săi s-ar aplica imediat pentru cauzele care vor fi înregistrate după data intrării sale în vigoare (aplicându-se art. 25 din Codul de procedură civilă pentru cauzele aflate deja pe rolul instanţelor), în schimb, dacă are un caracter temporar/ anual, noua lege cu privire la modul de desemnare a membrilor săi s-ar aplica la momentul ajungerii la termen a ‘mandatului’ completului, ceea ce înseamnă că ea s-ar aplica doar pentru cele înregistrate după data ajungerii la termen a mandatului completului de 5 judecători, constituit pe vechile reglementări”, arată judecătorii constituţionali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri