Caută
Close this search box.

Tudorel Toader, de neoprit. În cazul completurilor de 3: „prin analogie, lucrurile sunt identice” cu cele de 5 judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens”!

tudorel toader

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, își pune știința de carte în slujba demnitarilor judecați la ÎCCJ pentru ca aceștia să scape de condamnări: în cazul completurilor de trei magistraţi, „prin analogie, lucrurile sunt identice” cu cele de cinci judecători, dar nu există o decizie a CCR în acest sens, a spus Toader la Antena 3.

Așadar, totul ar putea fi atacabil și contestabil la ÎCCJ, nu numai deciziile cmpleturilor de 5.

„Vis-a-vis de completele de cinci, avem decizia Curţii Constituţionale care a constatat acel conflict juridic de natură constituţională şi imperativ a arătat ce trebuie de făcut şi Înalta Curte a procedat la constiturea legală a completelor de cinci. Mă întrebaţi de cele de trei. Prin analogie, lucrurile sunt identice. Care-i deosebirea? Deosebirea faptului că nu avem o decizie a Curţii Constituţionale care să aibă în spate să bazeze pe nelegala constituire a completelor de trei şi analogia nu o putem pune în operă, dar oricând şi oricine, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională şi cei care mai sunt în curs de judecată, în căi de atac sau în contestaţie în anulare, dacă mai au termenul să nu fie expirat, pot ridica în faţa instanţei de judecată excepţia de neconstituţionalitate”, a spus Tudorel Toader luni seara, la Antena 3.

Toader a evidențiat și o deosebire: „vis-a-vis de completele de cinci Curtea s-a pronunţat în conflict juridic de natură constituţională, vizavi de completele de trei Curtea se poate pronunţa la sesizarea Avocatului Poporului, sau a cuiva ori la o excepţie ridicată de partea oricărui proces, parte judecată în complet de trei, complet la rândul lui nelegal constituit. Sunt remedii, dar sistemul ăsta, aşa cum îl descoperim noi în ultima perioadă de timp, s-a clădit, s-a format, a prins această carapace în mulţi ani de zile. Să nu credem că noi ne punem acum la masă şi scoatem un act normativ, o soluţie care face lucrurile perfecte peste noapte. În timp s-a clădit, cu mare efort şi cu multă răbdare şi cu multă pricepere putem reveni la normal.Eu înţeleg graba şi dorinţa unora de a reglementa şi de a rezolva cât mai repede, ceea ce şi eu îmi doresc, dar trebuie să avem grijă ca soluţiile pe care le promovăm să fie soluţii la rândul lor constituţionale”, a afirmat Tudorel Toader, întrebat despre ordonanţele anunţate în domeniul Justiţiei.

Referitor la deciziile date de completurile de cinci judecători de la ICCJ care au fost declarate neconstituţionale, ministrul Justiţiei a spus că o ordonanţă de urgenţă este soluţia, el precizând că nu a făcut primului ministru o propunere în acest sens, dar că va propune o astfel de ordonanţă „probabil în termen scurt”.

„La Ministerul Justiţiei nu se dau ordonanţe, la Ministerul Justiţiei se pot elabora proiecte, propuse primului ministru spre promovare. Unii invocă, pe bună dreptate, un principiu general: stabilitatea raporturilor juridice într-un stat de drept. Noi am parcurs patru ani de zile când statul de drept a fost pus sub semnul întrebării. Când spune CEDO, când spune Constituția că trebuie respectată stabilitatea raporturilor juridice, ne referim la raporturile juridice alea normale, constituționale.

Nimeni nu spune: respectă stabilitatea unui raport juridic nelegal soluționat sau de către un complet nelegal constituit. Există decizii ale CJUE, care spun că în numele statului și stabilității nu poți încălca drepturile fundamentale. Care este dreptul încălcat prin complete constituite în mod nelegal? Dreptul la un proces echitabil”, a spus Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri