Caută
Close this search box.

Turcia declară că are capacitatea de a crea o „zonă sigură” în Siria

Turcia are capacitatea de a crea o „zonă sigură” în Siria de una singură, dar nu va exclude Statele Unite, Rusia sau alții dacă doresc să coopereze, a declarat miercuri ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu citat de Reuters.

După decizia președintelui american Donald Trump de a retrage toți cei 2.000 de soldați americani din Siria, președintele Tayyip Erdogan a afirmat că el și Trump au discutat despre înființarea unei zone de siguranță de 20 de mile adâncime de-a lungul graniței cu Siria. Cavusoglu a declarat pentru postul de televiziune A Haber că nimic nu era încă sigur cu privire la zona de siguranță planificată, dar că viziunile Ankarei și Washingtonului erau în linie, în afară de câteva puncte. „Am putea stabili o zonă sigură pe cont propriu, dar nu vom exclude SUA, Rusia sau alții dacă ar dori să coopereze”, a spus Cavusoglu.

Vorbind după ce Erdogan și președintele rus Vladimir Putin s-au întâlnit miercuri la Moscova, Cavusoglu a afirmat că Ankara și Moscova sunt „pe aceeași pagină” în ceea ce privește o soluție politică siriană în afară de problema dacă președintele Bashar al-Assad ar trebui să rămână în funcție. Moscova îl sprijină pe Assad în timp ce Ankara vrea ca acesta să plece.

Cavusoglu a declarat că Turcia este în contact indirect cu guvernul sirian, dar nu a elaborat. Cavusoglu a mai spus că Turcia și Statele Unite au început să discute despre cine va fi în administrația orașului Manbij, un oraș sirian controlat în prezent de o miliție aliată a forțelor kurde susținute de SUA. Turcia consideră militia kurdă YPG drept un grup terorist, iar Erdogan a declarat luni că Turcia nu va permite zonei sigure pe care Ankara intenționează să o creeze pentru a deveni o bază pentru militanți.

Cavusoglu a declarat că reprezentantul special al SUA pentru Siria, Jim Jeffrey, va vizita Ankara joi și va purta discuții cu oficialii turci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri