Caută
Close this search box.

Turcia ordonă arestarea a aproximativ 200 de persoane din cauza presupuselor legături cu Gulen

Turcia a ordonat arestarea a 192 de persoane în legătură cu presupusele legături cu rețeaua clerului musulman din SUA acuzat de orchestrarea unei încercări de lovitură de stat în 2016, a informat marți ziarul „Hurriyet” citat de Reuters.

Operațiunile de poliție care vizează urmașii lui Fethullah Gulen au fost verificate regulat de la lovitura de stat și au câștigat recent un impuls. Autoritățile de la Istanbul și Adana au dispus arestarea a peste 100 de suspecți militari săptămâna trecută. Biroul procurorului șef din Ankara a declarat că a ordonat arestarea a 50 de suspecți militari – 3 locotenenți și 47 de sergenți – și 55 de persoane acuzate de utilizarea aplicației de mesagerie ByLock, a informat ziarul. Turcia a scos în afara legii Bylock în urma puciului nereușit, spunând că adepții lui Gulen l-au folosit pentru a comunica în noaptea de 15 iulie 2016, când un grup de soldați necinstiți au încercat să răstoarne guvernul, omorând aproximativ 250 de persoane. Gulen, un fost aliat al președintelui Tayyip Erdogan, care a trăit în exilul auto-impus în Statele Unite din 1999, a negat acuzațiile și a condamnat lovitura de stat.

Procuratura din provincia centrală Konya a ordonat deținerea a 50 de persoane, inclusiv a personalului militar și a contactelor lor din rețeaua Gulen, potrivit ziarului. Procuraturile din alte două provincii, Mugla și Kocaeli, au ordonat detenția a 15 și respectiv 22 de militari. Mai mult de 77.000 de persoane au fost condamnate la închisoare, în timp ce 150.000 de funcționari publici, personal militar și alții au fost concediați sau suspendați de la locul lor de muncă, ca parte a epurărilor post-complot.

Grupurile de drepturile omului și aliații occidentali ai Turciei și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu represiunea, spunând că președintele Tayyip Erdogan a folosit lovitura abortivă ca pretext pentru a înlătura disidența. Guvernul a declarat că măsurile de securitate au fost necesare din cauza gravității amenințării cu care se confruntă Turcia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri