Caută
Close this search box.

“Undele gravitaționale primordiale”

Oamenii de știință au anunțat intrarea într-o “noua eră” a fizicii după descoperirea “undelor gravitaționale primordiale” – adică primele vibrații ale big bang-ului. Undele gravitaționale primordiale furnizează indicii despre primele zile ale Universului. Astfel, mici diferențe de temperatură de la nivelul cerului dezvăluie regiunea în care cosmosul era mai dens și regiunea în care s-au format galaxiile și norii galactici, au explicat oamenii de știință.

Conform The Guardian, aceste pulsații minuscule în spațiu-timp fac parte din ultimele predicții ale lui Albert Einstein din 1916 referitoare la teoria generala a relativității, care rămăseseră neverificate. Până acum au existat doar dovezi de circumstanță a existenței acestor “unde primordiale”. Această descoperire, realizată cu ajutorul telescopului BICEP2 din Antarctica, oferă, de asemenea, o legătură foarte strânsă între relativitatea generală și mecanica cuantică – un punct de referință în fizică.

Cert este că, dacă va fi confirmată, această descoperire va aduce premiul Nobel. Studiul va fi publicat în curând într-o revistă de știință de specialitate.

Detectarea acestui semnal este unul dintre obiectivele cele mai importante din cosmologie în prezent și a fost rezultatul efortului depus de un număr mare de cercetători”, a subliniat John Kovac, profesor de astronomie și de fizica la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (CfA), coordonatorul echipei de cercetători de la proiectul BICEP2 care au făcut această descoperire. “Era ca și cum căutam un ac în carul cu fan, dar, în loc de asta, am descoperit o rangă”, a spus fizicianul Clem Pryke de la Universitatea Minnesota, coautor al studiului, citat de Business Insider.

Potrivit fizicianului Avi Loeb de la Universitatea Harvard, această descoperire “aduce noi lămuriri pentru unele dintre întrebările fundamentale – «de ce existăm noi?» și «cum a apărut Universul?»”. “Nu doar că aceste rezultate sunt dovada de netăgăduit a inflației cosmice, dar ele ne informează și despre momentul în care a avut loc această expansiune rapidă a Universului și despre puterea acestui fenomen”, a explicat el.

Sursa: Business Insider The Guardian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri