Caută
Close this search box.

Valuri de căldură letale în Australia: Animalele sălbatice mor din cauza temperaturilor ridicate și a secetei

Un val de căldură extremă ce a lovit Australia a dus la moartea a peste 90 de cai sălbatici în interiorul continentului, spun autoritățile citate de BBC.

Pădurarii au găsit animale moarte și pe moarte lângă un izvor uscat lângă Alice Springs, în Teritoriul de Nord, săptămâna trecută. Aproximativ 40 de animale au murit deja de deshidratare și de foame. Pădurarii au început căutarea cailor după ce absența lor a fost observată de mai mult timp. Caii supraviețuitori au fost mai târziu sacrificați. De asemenea, în comunitățile vecine s-a planificat sacrificarea altor 120 de cai sălbatici, măgari și cămile care „mor de sete”.

Australia a trecut printr-o săptămână de căldură extremă, care a doborât zeci de recorduri înregistrate anterior. Joi, orașul Adelaide a experimentat cea mai ridicată temperatură – 46.2ºC – care a eclipsat recordul din 1939. Temperaturile din Alice Springs au depășit 42 de grade Celsius timp de aproape două săptămâni – mai mult de 6ºC peste media tipică din ianuarie, potrivit Biroului de Meteorologie din Australia. Vremea extremă urmează unui val de căldură record, care a produs cele mai calde zile înregistrate pe continent. Autoritățile au emis avertismente de sănătate care îi îndemnă pe oameni să rămână în case și să reducă la minimum activitatea fizică, cu îngrijorări sporite pentru persoanele în vârstă, bolnavii cronici și copiii.

Temperaturile record sunt pericoloase și pentru animalele sălbatice. În afară de cai, mai multe alte specii de animale sălbatice au suferit, inclusiv rapoarte despre decesele în masă ale unor lilieci nativi din New South Wales. De asemenea, peste un milion de pești au fost găsiți morți de-a lungul malurilor râurilor din statul afectat de secetă.

La începutul acestei luni, oficialii au confirmat faptul că 2018 și 2017 au fost al treilea și al patrulea cel mai fierbinte an în Australia, respectiv. Raportul Biroului State of the Climate 2018 spune că schimbările climatice au dus la o creștere a căldurilor extreme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri