Caută
Close this search box.

Vladimir Putin pledează, la Belgrad, pentru stabilitate în Balcani

vladimir putin

Vladimir Putin a pledat pentru stabilitate în Balcani, în opinia sa ameninţată de Occident, într-o vizită triumfală în Serbia, principalul său aliat în regiune.

Evocând Kosovo, el a spus că, pentru ”a ajunge la stabilitate în regiune”, trebuie ”să se găsească compromisuri” şi acestea ”să fie respectate”.

Cu privire la această problemă, sensibilă în continuare la 20 de ani de la războiul între forţe sârbe şi rebeli separatişti kosovari albanezi, din anii 1998-1999, soldat cu peste 13.000 de morţi, Moscova este principala susţinătoare a Belgardului, care nu recunoaşte independenţa proclamată în anul 2008 de fosta sa provincie de sud.

Votul de veto ferm rus închide uşa Kosovo la ONU.

Preşedintele sârb Aleksandr Vucici şi-a exprimat intenţia de a ajunge la un acord final de normalizare a relaţiilor cu Priştina.

”Din cauza greutăţii sale în Consiliul de Securitate al ONU, este clar că nu va exista o soluţie fără Rusia”, a avertizat Aleksandr Vucici, în contextul în care negocieri sub egida Uniunii Europene (UE) se află într-un punct mort de luni de zile.

”Rusia, la fel ca Serbia, are interesul ca situaţia din Balcani să rămână stabilă, şi nu periculoasă”, a insistat Vladimir Putin, care le-a reproşat occidentalilor că ameninţă această stabilitate prin faptul că vor să-şi impună dominaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri