Caută
Close this search box.

Washingtonul cere Moscovei să-şi distrugă rachetele de tip SSC-8

Statele Unite au cerut Rusiei să-şi distrugă rachetele de croazieră de tip SSC-8 în terminologia NATO – de tip Novator 9M729 în terminologia rusă – care încalcă, acuză Washingtonul, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), relatează Reuters.

”Din nefericire, Statele Unite constată tot mai mult că nu se poate avea încredere în Rusia să-şi respecte angajamentul în domeniul controlului armamentului”, a denunţat luni, la Conferinţa dezarmării, organizată sub auspiciile ONU, la Geneva, ambasadorul american Robert Wood.

El a denunţat ”acţiunile coercitive şi nocive (ale Rusiei) care au crescut tensiunile pe tot globul”.

”Rusia trebuie să-şi distrugă în mod verificabil toaterachetele (de tip) SSC-8, lansatoarele şi materialul asociat, pentru a se conforma Tratatului INF”, a îndemnat Robert Wood.

La finalul sesiunii, diplomatul rus Aleksandr Deineko a declarat pentru Reuters că ţara sa ”nu se va supune vreunui ultimatum cu privire la lichidarea sau eliminarea unei rachete care nu este deloc interzisă de tratat”.

În octombrie, preşedintele american Donald trump şi-a anunţat intenţia de a începe, la 2 februarie 2019, retragerea Statelor Unite din Tratatul INF, dacă Moscova nu-şi respectă angajamentele. Washingtonul are, potrivit tratatului, termen şase luni să se retragă.

Potrivit documentului, semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987, cele două ţări se angajează să-şi elimine rachetel nucleare şi convenţionale cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

NATO şi Washingtonul consideră racheta de tip Novator 9M729 capabilă să atingă o ţintă situată la o distanţă de 500 până la 1.500 de kilometri.

Diplomaţi din cadrul Alianţei Nord-Atlantice au declarat că ruşii recunosc, în sfârşit, existenţa SSC-8, însă afirmă că raza de acţiune a rachetei nu depăşeşte 500 de kilometri.

NATO speră să convingă Moscova. Ambasadorii celor 29 de state membre NATO urmează să se întâlnească vineri, la Bruxelles, într-o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia, cu ambasadorul rus Iuri Gorlaci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri