Caută
Close this search box.

Washingtonul confirmă discuţii în curs cu talibanii afgani

Washingtonul

Administraţia americană a confirmat discuţii în curs în Qatar, între emisarul său pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, şi reprezentanţi ai talibanilor, relatează AFP.

Talibanii afgani au anunţat că s-au întâlnit cu reprezentanţi americani în această ţară de la Golful Persic, unde dispun de un birou politic, pentru o nouă rundă de negocieri vizând să pună capăt războiului din Afganistan.

Statele Unite, care s-au abţinut mereu să confirme reuniuni specifice, recunoscând, totuşi, că discută cu „toate părţile implicate, inclusiv cu talibanii”, nu au făcut până în prezent niciun comentariu.

„Putem confirma că reprezentantul special Khalilzad şi o echipă a administraţiei se află la Doha pentru discuţii cu talibanii”, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, adăugând că discuţiile vor dura cel puţin două zile.

La sfârşitul săptămânii trecute, Zalmay Khalilzad s-a oprit în Pakistan, în cadrul unui turneu care a mai inclus India, China şi Afganistanul, pentru a încerca să pună capăt celor 17 ani de conflict. Ultima întâlnire confirmată cu talibanii a avut loc la Abu Dhabi, la sfârşitul anului 2018.

„Ne îndreptăm în direcţia bună, cu noi progrese aşteptate din partea Pakistanului, care vor da rezultate”, a scris el pe Twitter, după vizita sa la Islamabad.

Premierul pakistanez, Imran Khan, s-a aflat luni şi marţi la Doha.

Talibanii au ameninţat un timp că vor suspenda negocierile cu Statele Unite, acuzând Washingtonul că se îndepărtează de programul stabilit la Abu Dhabi şi „adaugă unilateral noi subiecte”.

SUA doresc ca talibanii să se angajeze în discuţii cu guvernul afgan, dar insurgenţii au refuzat constant, motivând că acesta nu este decât „o marionetă” a Washingtonului.

Pe de altă parte, aceste iniţiative diplomatice pentru a implica talibanii în negocierile de pace au stârnit îngrijorarea autorităţilor afgane care se simt ţinute la distanţă, mai scrie AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri