Agenţia de rating Fitch a avertizat că proiectul de buget pentru 2019 se bazează pe presupuneri optimiste.

Fitch avertizează că alegerile prezidenţiale din acest an vor face dificilă reducerea cheltuielilor, dacă avansul veniturilor nu este în linie cu previziunile Guvernului.

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un PIB de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8%, un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB şi un deficit prognozat la 2,57% din PIB.

„Draftul de buget al României pe 2019 are ca obiectiv o reducere a deficitului bugetar, dar se bazează pe presupuneri optimiste şi nu clarifică incertitudinea legată de noua taxă pe activele bancare”, se arată în comunicatul Fitch.

Agenţia a estimat în noiembrie, când a reconfirmat ratingul BBB-/stabil pentru România, că deficitul bugetar din acest an va fi de 3,5% din PIB.

Analiştii Fitch sunt sceptici în legătură cu obţinerea unui deficit bugetar de 2,6%, având în vedere previziunile optimiste ale Guvernului. Proiectul de buget prevede o creştere a cheltuielilor de 13,4%, dar noile măsuri specifice de creştere a veniturilor fac referire la o sumă netă de 3,3 miliarde de lei (0,3% din PIB), potrivit agenţiei, citată de digi24.

„Bugetul se bazează pe o creştere a PIB-ului de 5,5%, mai mare decât estimarea Fitch de 3,2%. Prevede o creştere nominală a veniturilor de 15,7%, mai mare decât creşterea nominală a PIB, şi estimează venituri suplimentare de 0,7% din lupta cu evaziunea fiscală”, se arată în comunicat.

162 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here