Caută
Close this search box.

Alertă în cercul oamenilor de știință: Șobolanii melomys au devenit prima victimă a schimbărilor climatice induse de om

Australia a declarat oficial marți că un rozător din bariera de recife a dispărut, făcându-l primul mamifer considerat a fi fost ucis de schimbările climatice induse de om, informează AFP.

Șobolanii melomys de pe insula Bramble Cay – ale căror unic habitat cunoscut era o insulă mică de nisip în nordul Australiei – nu au fost observați în ultimul deceniu. Cercetătorii din Queensland au stabilit că un factor-cheie în dispariția lor a fost „aproape sigur” repetarea inundației oceanice a cay-ului – o insulă care se află pe un recif de corali – în ultimul deceniu, ceea ce a dus la o pierdere dramatică a habitatelor.

Ministerul mediului din Australia a declarat marți că a transferat oficial animalul pe lista „dispărută”. Declarația era așteptată. Cercetătorii au finalizat un sondaj de anvergură în 2014, în încercarea de a urmări speciile, dar nu au găsit urme.

Datele disponibile privind creșterea pe mare și evenimentele meteorologice din regiunea Torres Strait „arată că schimbările climatice induse de om sunt cauza principală a pierderii șobolanilor melomys pe de Bramble Cay”, a declarat un studiu publicat în 2016.

Melomys rubicola, considerată singura specie mamiferă endemică, a fost descoperită pentru prima oară în 1845 de europeni care au împușcat „șobolanii mari” pentru sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri