Australia a declarat oficial marți că un rozător din bariera de recife a dispărut, făcându-l primul mamifer considerat a fi fost ucis de schimbările climatice induse de om, informează AFP.

Șobolanii melomys de pe insula Bramble Cay – ale căror unic habitat cunoscut era o insulă mică de nisip în nordul Australiei – nu au fost observați în ultimul deceniu. Cercetătorii din Queensland au stabilit că un factor-cheie în dispariția lor a fost „aproape sigur” repetarea inundației oceanice a cay-ului – o insulă care se află pe un recif de corali – în ultimul deceniu, ceea ce a dus la o pierdere dramatică a habitatelor.

Ministerul mediului din Australia a declarat marți că a transferat oficial animalul pe lista „dispărută”. Declarația era așteptată. Cercetătorii au finalizat un sondaj de anvergură în 2014, în încercarea de a urmări speciile, dar nu au găsit urme.

Datele disponibile privind creșterea pe mare și evenimentele meteorologice din regiunea Torres Strait „arată că schimbările climatice induse de om sunt cauza principală a pierderii șobolanilor melomys pe de Bramble Cay”, a declarat un studiu publicat în 2016.

Melomys rubicola, considerată singura specie mamiferă endemică, a fost descoperită pentru prima oară în 1845 de europeni care au împușcat „șobolanii mari” pentru sport.

257 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

4 + 1 =