Caută
Close this search box.

Amplificarea conflictului din Kașmir: Pakistanul „a doborât două avioane indiene”

Pakistanul declară că a doborât două avioane ale forțelor aeriene indiene determinând o amplificare a conflictului din Kașmir, informează BBC.

Un purtător de cuvânt al armatei a declarat că unul din avioane a căzut în Pakistan și un pilot a fost arestat. Nu există nici o confirmare din partea Indiei care susține că a doborât o aeronavă pakistaneză. Pakistanul a declarat anterior că a lovit ținte indiene, la o zi după ce India a lovit militanți în Pakistan. Raidurile au urmat unui atac militar în Kașmir, care a ucis 40 de ofițeri indieni. De asemenea, miercuri, ministerul de externe al Pakistanului a declarat că avioane pakistaneze au lansat lovituri aeriene de-a lungul liniei de control (LoC) ce împarte Kașmirul controlat de Pakistan și India.

Pakistanul a declarat că a „tras lovituri spre un obiectiv non-militar, evitând pierderile umane și daunele colaterale”. Autoritățile indiene au declarat că avioanele pakistaneze au fost respinse. De asemenea, India a anunțat restricții privind spațiul său aerian. Compania aeriană Vistara a declarat că zborurile din regiune au fost suspendate.

Trupele au fost, de asemenea, extinse peste linia de control. Patru civili pakistanezi au fost uciși, iar alți 10 au fost răniți în timpul bombardării transfrontaliere de marți. Din partea indiană, cinci soldați au fost răniți în timpul tragerilor. Școlile din cel puțin două districte de-a lungul Liniei de Control – Rajouri și Poonch – au fost închise. Oamenii care trăiesc de-a lungul frontierei de facto au fost rugați să-și părăsească casele.

Atacurile aeriene de-a lungul liniei de control sunt primele după războiul dintre cele două țări din 1971.

Atât India, cât și Pakistanul pretind tot Kașmirul majoritar musulman, dar controlează doar anumite părți ale acestuia. Cele două puteri nucleare s-au luptat în trei războaie și un conflict limitat de la independența față de Marea Britanie în 1947 – unul dintre ele fiind asupra Kașmirului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri