Caută
Close this search box.

Armata Venezuelei blochează transportul umanitar

Ofițerii armatei venezuelene au blocat un pod de la granița cu Columbia în fața unui transport umanitar în timp ce liderul opoziției, Juan Guaido, și-a intensificat provocarea față de autoritatea președintelui Nicolas Maduro, informează AFP.

Marți, Adunarea Națională dominată de opoziție a avertizat forțele armate, care alcătuiesc o mare parte din baza de putere a lui Maduro, să nu treacă „linia roșie” prin blocarea ajutorului.

Guaido, care s-a proclamat președinte în exercițiu în 23 ianuarie – declanșând o criză internațională – afirmă că până la 300 000 de oameni se confruntă cu moartea dacă ajutorul nu este acordat. „Știți că există o linie roșie, știți bine că există o limită, știți că medicamentele, alimentele și consumabilele medicale sunt această limită”, a declarat parlamentarul Miguel Pizarro într-un mesaj adresat militarilor.

Maduro, însă, a declarat că ajutorul umanitar va fi un precursor al unei invazii conduse de SUA, insistând că „nimeni nu va intra, nici un soldat invadator”. Ofițerii militari venezueleni au folosit un camion cisternă și un container imens de transport maritim pentru a bloca accesul la podul Tienditas, care leagă Cucuta – Columbia de Urena – Venezuela.

Acordarea ajutorului a fost coordonată de Guaido, care s-a declarat președintele interimar al țării bogate în petrol și se bucură acum de sprijinul a aproximativ 40 de țări ca lider legitim al Venezuelei. Maduro, în vârstă de 56 de ani, a acuzat în mod repetat Statele Unite că au organizat o lovitură de stat.

SUA, care nu a exclus o intervenție militară în Venezuela, a fost primul care l-a recunoscut ca președinte în exercițiu, urmat de o duzină de țări latino-americane. În discursul său adresat Congresului, marți seara, președintele Donald Trump a reafirmat sprijinul acordat de SUA pentru Guaido, spunând: „Stăm cu poporul venezuelean în căutarea lor nobilă spre libertate”.

Marea Britanie, Franța, Germania și Spania au fost printre cele 20 de state membre ale UE care s-au alăturat lui Guaido săptămâna aceasta după ce Maduro a ignorat cerințele lor de a anunța noi alegeri prezidențiale până în 3 februarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri