Caută
Close this search box.

Arme rusești în sistemul de apărare NATO: Erdogan declară că va cumpăra sisteme S-400 din Rusia

Turcia nu va renunța la înțelegerea sa pentru a cumpăra sisteme de rachete S-400 din Rusia, a declarat președintele Tayyip Erdogan sâmbătă, la o zi după expirarea termenului informal pe care Washingtonul l-a stabilit pentru ca Ankara să răspundă unei oferte rivale, informează Reuters.

Membru NATO, Turcia a declarat în repetate rânduri că se angajează să cumpere sistemul rus de apărare antirachetă, în ciuda avertismentelor din partea alianței conduse de SUA că S-400 nu pot fi integrate în sistemul NATO de apărare aeriană. Oficialii americani au stabilit un termen informal pentru 15 februarie pentru ca Ankara să răspundă ofertei rivale din SUA și au afirmat că dacă Turcia va proceda la achiziția S-400, Washingtonul își va retrage oferta de a vinde pachetul de rachete Raytheon Co Patriot de 3,5 miliarde de dolari. Aceștia au declarat, de asemenea, că ar periclita achiziționarea de către Turcia a avioanelor de luptă F-35 Lockheed Martin Corp și ar putea avea ca rezultat impunerea unor sancțiuni din partea Statelor Unite.

Cu toate acestea, vorbind cu reporterii la întoarcerea sa din Sochi, unde a avut loc un summit tripartit pe problema Siriei între Turcia, Rusia și Iran, Erdogan a declarat că Ankara va continua cu achizițiile S-400. „Am încheiat tranzacția S-400 cu Rusia, așa că nu ne-am propus să ne răzgândim. Am terminat”, a spus Erdogan, potrivit postului de televiziune NTV. El a spus că Turcia este deschisă pentru achiziționarea sistemelor Patriot din Statele Unite atâta timp cât afacerea a servit intereselor Turciei, dar a adăugat că există probleme legate de livrare și de producție care erau încă discutate cu Washingtonul. „Administrația din SUA consideră pozitivă problema de livrare timpurie, dar nu vor spune nimic despre producția în comun sau despre un credit. Continuăm activitatea pe baza promisiunii livrărilor S-400 în iulie”.

Oferta oficială din SUA pentru achiziționarea de către Turcia a sistemelor Patriot expiră la sfârșitul lunii martie, au declarat oficialii americani pentru Reuters, după care va trebui depusă o nouă ofertă. Statele Unite au cerut Turciei să dea cel puțin un răspuns informal dacă va merge mai departe cu achiziția sa S-400 până pe 15 februarie, a declarat un oficial american. Nu a fost clar imediat dacă Turcia a răspuns la oferta din Washington.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri