Caută
Close this search box.

Augustin Lazăr: OUG 7 este neconstituţională. Decizia cred că a luat-o altcineva, adică nu cine se vede

Augustin Lazăr

Procurorul General Augustin Lazăr a relatat cum şi când a văzut textul OUG 7 pe Legile Justiţiei, fiindu-i trimis pe WhatsApp pe un membru al CSM şi că altcineva este autorul, „cineva mai din spate, care nu se vede, ca şi în alte situaţii”.

„Ordonanța de Urgență a Guvernului numărul 7/2019 a fost un act normativ care a venit intempestiv și eu, personal, ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii, am văzut proiectul în ziua în care Guvernul l-a emis, în ziua în care ordonanța a fost emisă de Guvern, pe la orele 13.30 mi-a fost trimisă de unul dintre membrii CSM, dar într-un mod inedit, pe WhatsApp. Adică toată lumea era surprinsă ce se întâmplă. Nu mi-am putut exprima opinia cu privire la acel proiect care probabil a ajuns seara, după-amiază la CSM, membrii CSM-ului nu au exprimat un punct de vedere și astfel, avizul pe care Consiliul Superior al Magistraturii trebuia să-l emită în calitatea sa de garant al independenței Justiției și de conducător al instituțiilor justiției a fost golit de conținut”, a declarat Augustin Lazăr, într-un interviu acordat în exclusivitate jurnalistei Realitatea TV, Ionela Arcanu.

„Întrebat dacă avizul Consiliului Superior al Magistraturii este important pentru Executiv sau dacă pur și simplu era o grabă, acesta a replicat: „Magistrații au înțeles foarte bine că era și una, și alta. Exista o urgență din punct de vedere al intereselor Executivului pentru a promova cu asemenea viteză probabil un standard de performanță impus în domeniul Executivului. Dar ce standard, impus să afecteze calitatea de garant al independenței justiției, adică atribuțiile CSM…

De aceea noi am și spus că această ordonanță de urgență nu poate fi constituțională. Colegii noștri, fiindcă am constituit un colectiv de experți în domeniu, au observat punct cu punct toate aspectele de neconstituționalitate care sunt vizibile multe dintre ele și cu acestea am sesizat mai întâi Avocatul Poporului, care are calitatea să sesizeze Curtea Constituțională a României, apoi am trimis-o primului ministru al Guvernului României pentru că primisem invitația și ce se putea discuta post factum? Asta mă întreb. (…)

În fapte, cu regret o spun, există o opacitate vizibilă la dialog. De ce nu există interes la dialog? Pentru că sunt prioritare interesele politice. Și politicul vrea neapărat să pună sub control instituțiile Justiției. Au spus-o public niște oameni din politică. Justiția nu este capabilă să se gestioneze – ce curaj să faci asemenea afirmații într-un stat de drept! – și atunci este necesar ca noi să preluăm frâiele și să stabilim regulile după care să o gestionăm.”

Augustin Lazăr: Magistraţii, oameni cu inteligenţă sclipitoare, care vor apăra Justiţia

Solicitat să detalieze cum contraatacă sistemul judiciar, Lazăr a explicat:

„Sistemul judiciar este alcătuit din magistrați judecători, magistrați procurori, sunt niște oameni formați la Institutul Național al Magistraturii, o instituție la cel mai înalt nivel european, oameni care sunt supuși unui concurs foarte sever la intrare, oameni cu o inteligență profesională sclipitoare, și eu nu mă îndoiesc că acești oameni care compun instituțiile Justiției în România vor fi capabili să apere Justiția.

Ei trebuie să își demonstreze maturitatea profesională după 10 ani de activitate în cadrul Uniunii Europene, după sute, mii de întâlniri cu magistrații europeni, schimb de bune practici, etc., colegii noștri știu ce e de făcut pentru a apăra justiția. Eu am mare încredere în colegii noștri.”

În ceea ce privește protestele din justiție, respectiv deciziile de suspendare a activității, Lazăr susține că pot fi citite ca fiind dovezi ale maturității profesionale.

„Eu zic să avem încredere în ei. Ei vor apăra justiția României și ne vor demonstra că România este stat de drept, adică pe lângă cele două autorități, care sunt legislativul și executivul, noi avem și justiție în România, și că această autoritate nu este mai prejos, poate să asigure echilibrul într-un stat de drept”, a adăugat Lazăr la Realitatea TV.

„În interiorul sistemului judiciar, se vede o stare de neliniște a magistraților judecători și procurori, care este datorată în foarte mare măsură acestei instabilități legislative.

Spre exemplu, a venit în toamnă legiuitorul și a hotărât să consacre principiul separării carierelor profesionale: judecătorii să aibă cariera bine conturată, gestionată de secția de judecători, procurorii să aibă cariera gestionată de Secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturi, care este, repet, garantul independenței Justiției.

Și ce vedem noi acum? Printr-o ordonanță de urgență, vine guvernul și înfrânge voința legiuitorului care a stabilit acest principiu acum 3-4 luni, cu putere de lege, în octombrie au rămas definitive Legile Justiției așa cum au fost modificate… Și vine acum Executivul, printr-o OUG, să se subroge atribuțiilor constituționale ale legiuitorului. Așa ceva nu e permis! De pe scaun și din prima privire se vede neconstituționalitatea unei astfel de OUG. (…)

Este vizibil și mă mir cum au avut curajul inițiatorii, văzând astfel de aspecte de neconstituționalitate, să se repeadă la o astfel de ordonanță de urgență.

Dosarul Revoluţiei, aproape de finalizare: Vom avea soluție în scurt timp

Îmi pot explica prin faptul că decizia a luat-o altcineva, adică nu cine se vede, ci decizia a fost luată mai în spate, așa cum am fost obișnuiți și în alte situații. Și atunci, altcineva este posibil să nu fie jurist și să fi venit cu o idee pe care ministrul doar trebuie să o pună în practică pentru a fi la nivel de competență, pentru a satisface evaluările în cadrul Guvernului”, a punctat Lazăr.

Procurorul general a declarat că procurorii au finalizat dosarul Revoluției și că aceștia urmează să dea o soluție „în timp scurt”.

„Aș putea să vă mai spun că au făcut colegii noștri militari un efort cu totul special, un mare efort, să administreze o cantitate mare de probațiune și mai ales probe noi care au fost identificate între documentele declasificate de la Senat, care ne-au fost toate trimise, între documentele trimise de Serviciul Român de Informații precum și de Ministerul Apărării Naționale.

Sunt într-adevăr impresionante acele documente. S-a stabilit o stare de fapt bazată pe probe certe. Este impresionantă și redarea evoluției acelor evenimente care au constituit revoluția română. Aceste documente nu au fost avute în vedere, din diverse considerente ele nu a fost cunoscute de anchetatorii care au lucrat anterior în acest dosar”, a asigurat Augustin Lazăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri