Caută
Close this search box.

Bajadasaurus pronuspinax: O nouă specie de dinozauri a fost descoperită în Patagonia

Un dinozaur erbivor, care a ținut piept prădătorilor cu un șir de spini de-a lungul spatelui și a trăit cu 140 de milioane de ani în urmă, a fost găsit în Patagonia Argentinei, relatează AFP.

Descoperirea noii specii de dicraeosauridae, botezate Bajadasaurus pronuspinax, a fost dezvăluită în revista științifică „Nature”. O reproducere a gâtului său spinos a fost expusă în Centrul de Științe Culturale din Buenos Aires.

„Credem că spinii lungi și ascuțiți – foarte lungi și subțiri – de pe gâtul și spatele Bajadasaurus și Amargasaurus cazaui (un alt dicraeosauridae) trebuie să fi fost pentru a descuraja posibilii prădători”, a declarat Pablo Gallina, cercetător asistent la consiliul de stat de investigații științifice și tehnice (CONICET) și Universitatea Maimonides. „Credem că dacă ar fi fost doar structuri osoase goale sau acoperite doar de piele, ar fi putut fi ușor rupte sau fracturate cu o lovitură sau atunci când sunt atacate de alte animale”, a adăugat el. „Acești spini trebuie să fi fost acoperiți de o teacă de cheratină similară cu ceea ce se întâmplă în coarnele multor mamifere”.

Bajadasaurus era o cvadruplu și făcea parte din familia Sauropod mai largă care a trăit de la sfârșitul perioadei Triasice (în urmă cu 230 de milioane de ani) până la sfârșitul Cretacicului târziu (acum 70 de milioane de ani). Amargasaurus cazaui a trăit pe continentul sud-american cu 15 milioane de ani după Bajadasaurus, iar ambele specii s-au găsit în provincia Neuquen, la aproximativ 1,800 km sud de Buenos Aires. Este aceeași zonă în care Giganotosaurus carolinii, considerat cel mai mare dinozaur carnivor al tuturor timpurilor, a fost descoperit în 1993. A trăit în perioada Cretacică târzie și s-ar fi putut hrăni cu Bajadasaurus.

CONICET a afirmat într-o declarație că spinii ar fi putut fi folosiți pentru a regla temperatura corpului dinozaurului sau chiar pentru a-l face mai atrăgător din punct de vedere sexual unui potențial partener. Se spune că Bajadasaurus ar fi putut avea o cocoașă cărnoasă între spini care au servit un rol similar cu cel al cămilă. Craniul Bajadasaurus este cel mai bine conservat exemplu de dicraeosauridae găsit vreodată. „Studiile sugerează că acest animal a petrecut o mare parte din timpul său alimentându-se cu plante de la sol, în timp ce orbitele sale oculare, aproape de partea superioară a craniului, i-au permis să știe ce se întâmplă în jurul lui”, a spus CONICET.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri