Caută
Close this search box.

Banca Centrală Europeană, nemulțumită de ”taxa pe lăcomie”, adoptată fără avizul său

bulgaria

Banca Centrală Europeană i-a transmis o scrisoare ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici în care oficialii europeni se arată nemulțumiți de faptul că România nu a consultat BCE înainte de a adopta OUG care impune așa numita ”taxă pe lăcomie”.

Banca Centrală Europeană ar fi trebuit consultată ”într-o etapă adecvată” care să permită autorității care inițiază proiectul legislativ să ia în considerare avizul BCE înainte de a lua o decizie cu privire la fond.

BCE nu a fost consultată de Guvernul României înainte de adoptarea și intrarea în vigoare a OUG nr. 114/2018. Mai mult, OUG nr. 114/2018 nu a fost însoțit de nicio evaluare a impactului care să arate efectele impozitului asupra sectorului bancar”, se arată într-o scrisoare trimisă ministrului Eugen Teodorovici de către autoritatea europeană, potrivit unui document publicat de Hotnews.

”În viitor, BCE ar aprecia dacă Guvernul român, acordând atenția cuvenită observațiilor de mai sus, își va îndeplini obligația de a consulta BCE cu privire la proiectul de lege.”, se mai arată în scrisoare, conform sursei citate.

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi International Finance Corporation, divizie a Băncii Mondiale, s-au plâns Guvernului României în legătură cu planurile privind o nouă taxă în sectorul bancar.

La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi “taxă pe lăcomie”. Această taxă a fost introdusă împotriva avertismentelor lansate de investitori şi a dus la o depreciere a leului la un minim istoric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri