Traian Băsescu atacă Guvernul Dăncilă privind anularea sentinţelor definitive ale completelor de cinci judecători de la ÎCCJ prin ordonanţă de urgenţă.

Ar fi „cel mai abuziv act politic al unui guvern european (…) Nici măcar comuniştii nu şi-au permis să anuleze hotărâri judecătoreşti definitive prin legi sau decrete”, spune fostul preşedinte.

„S-ar crea un precedent extrem de grav prin introducerea unui element major de neconstituţionalitate prin aplicarea retroactivităţii, chiar dacă nu se declară acest lucru, în cazul unei decizii a CCR (care ea însăşi atenţionează că decizia nu se poate aplica retroactiv).

Pe de altă parte, justiţia ar fi pur şi simplu pulverizată printr-o Ordonanţă de Urgenţă dată de un guvern politic în folosul unui infractor condamnat. Ar fi cel mai abuziv act politic al unui guvern european.

Nici măcar comuniştii nu şi-au permis să anuleze hotărâri judecătoreşti definitive prin legi sau decrete”, a scris Traian Băsescu pe contul său de Facebook.

„În realitate Tudorel Toader «Cel Năpraznic» are de făcut două lucruri: 1. Să respingă orice presiune a lui Dragnea de a anula prin OUG hotărâri definitive ale completelor de cinci judecători de la ÎCCJ sau a completelor de trei judecători de la Curţile de Apel. Dacă nu rezistă presiunii, să demisioneze, pentru a nu se pricopsi cu titlul de «Gropar al Justiţiei». (…)

2. Să corecteze urgent toate articolele declarate de CCR a fi neconstituţionale în Noul Cod Penal şi în Noul Cod de Procedură Penală pentru a da limpezime şi deplină constituţionalitate actului de justiţie şi pentru a evita în viitor constatări de neconstituţionalitate a unor hotărâri judecătoreşti definitive adoptate în baza unor articole neconstituţionale. (…)

Tudorel Toader ar trebui să renunţe la a mai merge cu jalba în băţ la Bruxelles, că nu reuşeşte decât să fie ridicol încercând să împiedice numirea doamnei Kovesi”.

 

100 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here