Caută
Close this search box.

Campanie de presiune împotriva lui Maduro: Problema Venezuelei în programul de lucru al blocului regional Lima

Un bloc al statelor latino-americane și Canadei va discuta luni cum să mențină presiunea asupra președintelui Venezuelei, Nicolas Maduro, pentru a organiza noi alegeri, în timp ce el se confruntă cu cereri răspândite de demisie după votul prezidențial disputat anul trecut, informează Reuters.

Surse informate pe această temă au declarat că grupul Lima compus din 14 state a fost, totuși, de părere că va impune sancțiuni suplimentare guvernului Maduro atunci când se va întâlni în Ottawa. Majoritatea membrilor grupului spun că Maduro ar trebui să renunțe în favoarea liderului opoziției Juan Guaido – care s-a declarat președinte interimar luna trecută – și solicită noi alegeri prezidențiale în țara tulbure a OPEC. Statele Unite, care nu sunt membre a grupului, doresc ca Maduro să plece.

Maduro, care a dus țara într-un colaps economic și exodul a milioane de venezueleni, a declarat duminică într-un interviu difuzat pe canalul spaniol de televiziune Antena 3: „Nu acceptăm ultimatumuri de la nimeni”, adăugând: „Refuz să cer alegeri acum – vor exista alegeri în 2024”. Maduro, care și-a menținut sprijinul armatei, a declarat că Guaido încearcă o lovitură de stat împotriva lui.

Întâlnirea de luni de la Ottawa va discuta, de asemenea, cum să ajute oamenii din Venezuela, inclusiv prin asistență umanitară imediată, a declarat biroul primului ministru canadian Justin Trudeau. Luna trecută, Grupul Lima a anunțat interzicerea călătoriilor pentru înalții oficiali venezueleni și înghețarea activelor lor străine. Sursa canadiană, care a solicitat anonimatul având în vedere sensibilitatea situației, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebată dacă ar putea fi impuse mai multe măsuri punitive. Două surse informate despre discuții au declarat că un astfel de anunț este puțin probabil pentru moment.

Administrația americană, a președintelui Donald Trump, a emis săptămâna trecută sancțiuni asupra firmei petroliere deținute de statul venezuelean, PDVSA, într-o mișcare care ar putea reduce veniturile pentru o țară afectată de penuria de medicamente și malnutriție. Trump, într-un interviu difuzat duminică, a declarat că intervenția militară în Venezuela este „o opțiune”.

Trudeau a vorbit duminică cu Guaido, iar cei doi „au discutat despre importanța comunității internaționale de a transmite un mesaj clar privind nelegitimitatea regimului Maduro”, a spus biroul lui Trudeau.

Provocarea pentru participanți este că Mexicul, membru al Grupului Lima, se opune măsurilor de a-l elimina pe Maduro, care are și sprijinul Rusiei, al Chinei și al Turciei.

În timp ce guvernele Uniunii Europene se îndreaptă să-l recunoască pe Guaido ca președinte interimar, membrii sunt pregătiți să folosească un limbaj precaut din teama de a stabili un precedent pentru crize politice, au spus surse diplomatice. Asta nu este bine pentru state cum ar fi Columbia, care se află în vecinătatea Venezuelei. „Cea mai importantă problemă este acum de a face Europa să se alinieze și de a aprofunda izolarea Venezuelei și a susținătorilor ei”, a declarat un oficial guvernamental din Bogota, care a vorbit sub condiția anonimatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri