Caută
Close this search box.

Cărtărescu despre Dragnea: “Voinţă îndârjită, de tip paranoid”

cărtărescu

Scriitorul Mircea Cărtărescu a acordat în exclusivitate un interviu, în care a descris pe larg părerea sa despre scena politică din România.

Întrebat cum putem scăpa de această structură politico-mafiotă numită PSD-ALDE, scriitorul a răspuns următoarele: „Sunt multe ticăloșii care îi favorizează pe termen scurt: justiția aproape total aservită, mediile aproape total aservite, lipsa lor totală de conștiință morală, lipsa totală de scrupule. Îi favorizează și asaltul, în toate zonele lumii, împotriva democrației și în favoarea unui populism reacționar.

Patru milioane de români, cei din diaspora, care nu i-ar vota niciodată, nu au posibilitatea, cum spuneam, să meargă la vot. Sunt motivele pentru care cred că va fi foarte greu să scăpăm de ei. „Vorba ceea“, spunea Creangă, „se ține ca râia de om“.

Totuși, am speranțe, pentru că evident oamenii lui Dragnea au depășit măsura, au sărit peste cal, iar cei care sar peste cal de obicei își rup gâtul în partea cealaltă. De fapt, ei sunt un grup de desperados, și se știe cum sfârșesc aceștia, măcar în filme… Eu sper că viața va bate filmul la următoarele noastre alegeri parlamentare”.

Totodată, Cărtărescu a fost chestionat dacă se poate numi democrație ceea ce este acum în România și dacă instituțiile sunt capturate de către clasa politică.

„Cât vom rămâne în Uniunea Europeană, o reală tiranie nu va fi prea ușor de instalat la noi, deși exemplul lui Orban nu e departe. Dar dacă ieșim, devenind iarăși un satelit al Rusiei, asta ne așteaptă. Nu e deloc imposibil, cu oamenii care sunt acum la putere. Am mai trecut prin dictaturi în care coloana vertebrală a națiunii a fost frântă pentru decenii.

Pentru mine, să trec din nou prin asta e inimaginabil. Încă și acum pot spune că mi-am petrecut mai mult din viață într-o dictatură decât într-o democrație, și ea precară ca a noastră după 1989. Dacă nu voi mai fi lăsat să trăiesc și să scriu, am să mă gândesc serios la ce am de făcut. Numai să nu fie prea târziu”, a răspuns scriitorul.

De asemenea, Mircea Cărtărescu a fost întrebat de ce s-a ajuns în situația ca românii să fie conduși de condamnați penal și personaje de rea-credință pentru care și limba română este străină.

„Pentru că un personaj de tip Pablo Escobar a câștigat lupta dintre clanurile mafiote pesediste și, profitând de câștigarea alegerilor (prin masivul absenteism al oamenilor „de bine“), a folosit mecanismele democrației ca să pună capăt democrației.

Ca să nu aibă rivali în PSD, a ales ca demnitari numai oameni de paie, fără voință proprie, fără coloană vertebrală și fără inteligență, simple fantoșe mânuite de vătaful din umbră. El e la fel ca ei, cu excepția unei voințe îndârjite de tip paranoid, cum au avut-o marii scelerați ai istoriei.

Noi nu am trecut niciodată prin așa ceva, ce vedem azi la București și la Bruxelles e un spectacol care-ar fi comic și grotesc precum o commedia dell’arte, dacă nu ar mânji imaginea României și a fiecăruia dintre noi”, a precizat scriitorul Mircea Cărtărescu.

Un răspuns

  1. Imi pare rau ca Europa adevarata , nu pune picioru in prag si sa ceara ordine si disciplina in Romania . Ce justitie vrea, ce interese sunt obscure . Ce vrea Europa , Rusia, Usa ..?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri