Caută
Close this search box.

Cazul altei adolescente care s-a alăturat Statului Islamic: Trump declară că i-a fost blocată întoarcerea în SUA

Președintele american, Donald Trump, a declarat că o femeie care a părăsit SUA ca să devină un propagandist pentru grupul Stat Islamic nu va avea voie să se întoarcă, informează BBC.

Pe Twitter, el a spus că l-a însărcinat pe secretarul de stat, Mike Pompeo, „să nu permită lui Hoda Muthana să se întoarcă în țară”. Pompeo a afirmat mai devreme că femeia de 24 de ani nu este cetățean american și nu ar fi acceptată. Cu toate acestea, familia și avocatul ei susțin că are cetățenie americană. Muthana, a crescut în Alabama, a călătorit în Siria pentru a se alătura Statului Islamic atunci când avea 20 de ani. Ea a spus familiei că mergea la un eveniment universitar în Turcia.

Cazul seamănă cu cel al adolescentei britanice, Shamima Begum, căreia i-a fost revocată cetățenia britanică. Begum a părăsit Londra ca să se alăture Statului Islamic în 2015, dar a spus că vrea să se întoarcă în Marea Britanie.

Trump a declarat recent că Marea Britanie și alte țări europene să recupereze și să dea în judecată luptătorii de stat islamic, capturați în bătălia finală împotriva grupului. El a avertizat că alternativa ar fi ca forțele kurde conduse de SUA ar putea să-i elibereze.

Hassan Shiby, avocatul familiei Muthana, a declarat că este „absurdă” delarația lui Trump la adresa statelor europene ca să își recupereze cetățenii și  „acum încearcă să joace jocuri când vine vorba de cetățenii americani”. „Administrația Trump își continuă încercările de a revoca nedrept cetățenii de cetățenia lor”, a declarat el pentru ABC News. „Hoda Muthana avea un pașaport american valabil și este cetățean. S-a născut în Hackensack, New Jersey  în octombrie 1994, la câteva luni după ce tatăl său a încetat să mai fie diplomat”. În comentariile ulterioare adresate agenției de știri AFP, acesta a spus că clientul său dorește să aibă un proces corect și era dispus să plece la închisoare dacă ar fi condamnat. „Nu putem ajunge până la un punct în care pur și simplu luăm cetățenia de la cei care încalcă legea”, a spus el.

Cu toate acestea, Pompeo a spus că Muthana „nu are niciun temei juridic, nu are un pașaport valabil în SUA, nici un drept la pașaport și nici o viză pentru a călători în Statele Unite”. „Hoda Muthana nu este un cetățean american și nu va fi admis în Statele Unite”, a afirmat declarația sa.

Muthana a declarat că a solicitat și a primit un pașaport american înainte de a pleca în Turcia, a raportat „New York Times”. După ce a ajuns în Siria, ea a postat pe Twitter o poză cu ea și alte trei femei care ardeau pașapoarte occidentale, inclusiv unul american. În posturile de pe rețelele de socializare ulterioare, ea a cerut militanților să ucidă americanii.

Analiștii susțin că argumentul guvernului american pare să depindă de faptul că tatăl ei era diplomat yemenit. Copiii diplomaților străini născuți în SUA nu sunt considerați automat cetățeni americani pentru că nu se află sub jurisdicția SUA. Cu toate acestea, avocatul ei susține că tatăl ei nu mai era diplomat în momentul în care s-a născut.

Muthana, care are un băiat de 18 luni, a declarat că profund regretă aderarea la Statul Islamic și și-a cerut scuze pentru posturile de pe rețelele de socializare în care a promovat grupul și scopurile sale. Într-un interviu acordat ABC News, ea a spus: „Mi-aș dori să-l șterg complet de pe net, complet din memoria oamenilor … Regret că … Sper că America nu creadă că sunt o amenințare pentru ei și sper că pot să mă accepte și sunt doar o ființă umană obișnuită, care a fost manipulată odată și, sper, niciodată din nou”.

Se pare că s-a predat forțelor kurde și se află într-o tabără de refugiați condusă de kurzi din nordul Siriei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri