Caută
Close this search box.

„Ciocniri puternice” în Siria între forțele susținute de SUA și grupul Stat Islamic

Forțele sprijinite de SUA au fost blocate duminică într-o luptă acerbă în timp ce au încercat să se impună într-o luptă împotriva ultimului „califat” al grupului Stat Islamic din estul Siriei, a spus un monitor de război citat de AFP.

Forțele democrate siriene (SDF), susținute de o coaliție condusă de SUA, au anunțat sâmbătă seara un ultim efort de a relua centrul jihad din apropierea frontierei irakiene, după o pauză de mai mult de o săptămână pentru a permite civililor să fugă.

Observatorul sirian pentru Drepturile Omului a raportat duminică dimineața ciocniri grele între ambele părți, deoarece avioanele de coaliție și artileria au bombardat pozițiile jihadiste. „Lupta este în curs de desfășurare, au avut loc ciocniri grele în această dimineață, cu declanșarea minelor terestre”, a declarat Rami Abdel Rahman, șeful monitorului de război al Marii Britanii.

SDF a lansat o ofensivă pentru a expulza Statul Islamic din provincia estică Deir Ezzor în septembrie. Alianța condusă de kurzi, de-a lungul timpului, a redus teritoriul deținut de jihad la o bucată de doar patru kilometri pătrați pe malurile estice ale Eufratului. Potrivit purtătorului de cuvânt al SDF, Mustafa Bali, până la 600 de jihadiști ar putea rămâne în interior, majoritatea străini.

De când lupta s-a intensificat în decembrie, mai mult de 37 000 de persoane, mai ales soțiile și copiii luptători jihadiști, au fugit în zonele deșertice deținute de SDF, se arată în Observator. Această cifră include circa 3200 suspecți jihadiști deținuți de SDF, potrivit monitorului, care se bazează pe surse din Siria pentru informarea sa.

În apogeul guvernării lor, jihadiștii și-au impus interpretarea brutală a legii islamice pe un teritoriu care se întinde pe o parte a Siriei și a Irakului, care a fost aproximativ de mărimea Marii Britanii. Dar ofensiva militară separată în ambele țări, inclusiv de către SDF, a reluat de atunci marele „califat” transfrontalier pe care l-au declarat în 2014.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri