Caută
Close this search box.

Codruţa Kovesi nu este susţinută de Guvernul României, care pregăteşte un punct de vedere neutru

ionel stoica

Guvernul Dăncilă nu va susţine candidatura Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror european. MAE pregăteşte un punct de vedere neutru, pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român.

„E o ipocrizie. E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE“, ripostează unul dintre diplomaţii cu vechime în MAE.

Guvernul va trebui să susţină la Bruxelles un punct de vedere oficial privind candidatura Laurei Codruţa Kovesi la funcţia de procuror-şef european. Conform procedurii, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, va formula mandatul cu care România va merge în Consiliul UE, acolo unde se va decide numele viitorului şef al Parchetului European.

Toader a anunţat în primă fază că-i va avertiza pe miniştrii de Justiţie din UE cu privire la abuzurile comise de Kovesi ca şef al DNA. Ulterior, Toader a pasat răspunderea către premierul Viorica Dăncilă.

Întrebat care va fi mandatul oficial al Guvernului în cazul Kovesi, Toader a răspuns: „Credeţi că eu mă pot substitui în a răspunde în locul Guvernului şi primului-ministru? Categoric, nu. Eu, cel mult, pot fi consultat, pot exprima un punct de vedere, dar ambasadorul român la Bruxelles va primi un mandat de la Guvern, prin doamna prim-ministru şi nu prin ministrul Justiţiei”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri