Comisia Europeană a adăugat Arabia Saudită, Panama, Nigeria și alte jurisdicții pe lista neagră a statelor considerate a reprezenta o amenințare din cauza controalelor laxe privind finanțarea terorismului și de spălarea banilor, a declarat miercuri executivul UE citat de Reuters.

Măsura face parte din represiunea împotriva spălării banilor după mai multe scandaluri în cadrul băncilor din UE, însă a fost criticată de mai multe țări UE, inclusiv Marea Britanie, îngrijorată de relațiile lor economice cu statele listate, în special cu Arabia Saudită.

Guvernul saudit a afirmat că regretă decizia într-o declarație publicată de Agenția Saudită de Presă, adăugând: „Angajamentul Arabiei Saudite de a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului este o prioritate strategică”. Panama a declarat că ar trebui eliminată din listă, deoarece a adoptat recent reguli mai stricte împotriva spălării banilor. În ciuda presiunii de a exclude Riyadh de pe listă, comisia a decis să citeze regatul, confirmând un raport Reuters în ianuarie.

Pe lângă daunele reputaționale, includerea pe listă complică relațiile financiare cu UE. Băncile blocului vor trebui să efectueze controale suplimentare privind plățile care implică entități din jurisdicțiile enumerate. Lista cuprinde acum 23 de jurisdicții, în creștere de la 16. Comisia a afirmat că adaugă jurisdicții cu „deficiențe strategice în combaterea spălării banilor și combaterea regimurilor de finanțare a terorismului”.

Alți nou-veniți în listă sunt Libia, Botswana, Ghana, Samoa, Bahamas și cele patru teritorii ale Statelor Unite Samoa Americană, Insulele Virgine Puerto Rico și Guam. Celelalte state listate sunt Afganistan, Coreea de Nord, Etiopia, Iran, Irak, Pakistan, Sri Lanka, Siria, Trinidad și Tobago, Tunisia și Yemen.

Bosnia, Guyana, Laos, Uganda și Vanuatu au fost eliminate.

104 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

1 + 9 =