Caută
Close this search box.

Consilierul lui Trump îl întâlnește pe Erdogan pentru a stabili planul de pace Israel-Palestina

Consilierul Casei Albe, Jared Kushner, a discutat, miercuri, cu președintele turc Tayyip Erdogan despre eforturile sale de pace israeliano-palestiniene, iar cei doi au discutat, de asemenea, despre o creștere a cooperării dintre SUA și Turcia și despre modalitățile de îmbunătățire a condițiilor economice din regiune, informează Reuters.

Kushner, care are responsabilitatea pentru politica Israel-Palestina de la Washington, a declarat că planul de pace va aborda problemele legate de statutul final al conflictului israeliano-palestinian, inclusiv stabilirea frontierelor.

Casa Albă a declarat că la întâlnirea cu Erdogan a fost Kushner, Reprezentantul Special pentru Negocieri Internaționale Jason Greenblatt și reprezentantul special al SUA pentru Iran, Brian Hook. „Au discutat despre o cooperare sporită între Statele Unite și Turcia și despre eforturile administrației Trump de a facilita pacea dintre israelieni și palestinieni”, a spus Casa Albă. „În plus, au discutat modalități de îmbunătățire a stării întregii regiuni prin investiții economice”.

Erdogan a fost unul dintre cei mai vocali critici ai sprijinului acordat de președintele Donald Trump pentru Israel. Anul trecut a spus că Statele Unite și-au pierdut rolul de mediator în Orientul Mijlociu prin mutarea ambasadei Israelului la Ierusalim și recunoașterea orașului drept capitală a Israelului. „Statele Unite ale Americii au ales să facă parte din problemă mai degrabă decât soluția”, a declarat președintele turc în mai, cu câteva zile înainte de a găzdui un summit al liderilor musulmani care amenința măsurile economice împotriva țărilor care au urmat Statele Unite în a-și muta ambasadele Ierusalim.

Israelul numește tot orașul Ierusalim „capitala sa eternă și nedivizată”, un statut care nu este recunoscut la nivel internațional. Palestinienii doresc Ierusalimul de Est, capturat și ocupat de Israel într-un război din 1967, drept capitală al unui stat viitor palestinian.

Într-un interviu transmis luni de Sky News Arabia, în timpul unei vizite în statele arabe din golf, Kushner nu a menționat nicidecum despre un stat palestinian, a cărui creație a fost un obiectiv cheie al eforturilor de pace ale Washingtonului în ultimele două decenii. Dar el a spus că propunerea de pace mult așteptată se va baza pe „o mulțime de eforturi din trecut”, inclusiv în acordurile de la Oslo din 1990 care au oferit o bază pentru statalitatea palestiniană și ar necesita concesii de ambele părți.

Oficialii americani au declarat că Kushner, ginerele lui Trump, se va concentra asupra componentei economice a planului în timpul călătoriei sale de o săptămână în regiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri