Caută
Close this search box.

Criza din Venezuela: Juan Guaidó promite să aducă ajutor umanitar în ciuda opoziției lui Maduro

Liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaidó, a spus susținătorilor săi că ajutorul umanitar va fi adus, în ciuda opoziției din partea președintelui Nicolás Maduro, relatează BBC.

El a spus, de asemenea, într-un miting din Caracas că „uzurpatorul [Maduro] trebuie să plece”. Maduro a spus anterior pentru BBC că nu va permite acordarea de ajutoare, deoarece ar fi o modalitate pentru SUA de a justifica o intervenție. Guaidó a declarat suporterilor din capitală că ajutorul umanitar va fi adus în Venezuela pe 23 februarie. „Avem aproape 300.000 de venezueleni care vor muri dacă ajutoarele nu intră. Există aproape două milioane de oameni a căror sănătate este în pericol”. Săptămâna trecută, primele camioane cu ajutor umanitar american pentru Venezuela au sosit în orașul Cúcuta la frontiera columbiană. Vehiculele au fost parcate lângă podul Tienditas, care rămâne blocat de trupele venezuelene.

La rândul său, Maduro, vorbind cu Orla Guerin pentru BBC, a numit guvernul președintelui american Donald Trump o „bandă de extremiști” și a învinuit America pentru criza din țara sa. El a reiterat, de asemenea, că nu va permite ajutor umanitar american în Venezuela. Maduro – care are încă sprijinul Turciei, al Rusiei și al Chinei și, în mod crucial, al armatei venezuelene – a declarat că nu vede nevoia de alegeri prezidențiale anticipate. „Care este logica, raționamentul, de a repeta alegerile?”, a întrebat acesta.

Relațiile dintre SUA și Venezuela erau deja fragile înaintea conducerii președintelui Donald Trump, care a devenit unul dintre primii care l-au sprijinit pe Guaidó ca lider interimar. Venezuela a întrerupt relațiile diplomatice ca răspuns, în timp ce Trump a declarat că utilizarea forței militare a rămas „o opțiune”. SUA, care acuză guvernul lui Maduro de încălcări ale drepturilor omului și de corupție, a determinat presiunea internațională asupra președintelui venezuelean să renunțe. Aceasta a impus o serie de măsuri economice asupra țării, inclusiv împotriva companiei petroliere de stat PDVSA, care urmărește să lovească sursa principală de venituri din Venezuela. În ultimii ani, SUA a înghețat activele lui Maduro, restricționând accesul Venezuelei pe piețele americane și blocând relațiile cu cei implicați în comerțul cu aur al țării.

De ani de zile, venezuelienii s-au confruntat cu o penurie severă de elemente de bază, cum ar fi medicina și alimentele. Anul trecut, rata inflației a înregistrat o dublare a prețurilor în medie la fiecare 19 zile. Trei milioane de oameni, sau 10% din populație, au părăsit țara de când economia a început să se înrăutățească în 2014, potrivit ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri