Caută
Close this search box.

Cum va fi afectată activitatea DNA de ordonanța de urgență pe legile Justiției

dna

Departamentul Național Anticorupție a făcut, marți, public modul în care va fi afectată activitatea Direcției din cauza ordonanței de urgență pe legile Justiției.

DNA îşi exprimă îngrijorarea atât cu privire la modalitatea pripită de adoptare a actului normativ, cât şi cu privire la conţinutul acestuia şi atrage atenţia asupra blocării activităţii.

Din data de 20 martie 2019, Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia judiciară din cadrul DNA rămân fără procurori şefi, prin expirarea delegărilor, avertizează procurorii, care precizează că, în mod real, indiferent ce procedura de numire ar fi parcursă, nu se poate finaliza până la data de 20 martie 2019.

Procurorii anticorupţie spun că proiectul de act normativ nu a fost discutat cu reprezentanţii magistraţilor, iar transmiterea spre avizarea CSM în aceeaşi zi în care ordonanţa a fost adoptată de Guvern denotă o lipsă de preocupare pentru un dialog onest între puteri cu privire la prevederi de o importanţă deosebită, care vor afecta semnificativ funcţionarea autorităţii judecătoreşti.

„Trebuie menţionat că Direcţiei Naţionale Anticorupţie nu i-a fost comunicată nici în prezent o versiune oficială a actului normativ adoptat, observaţiile fiind formulate pe baza textelor apărute în mass media. Nu există nicio urgenţă şi nicio situaţie extraordinară care să justifice adoptarea prin ordonanţă de urgenţă a unor prevederi referitoare la eliberarea din funcţie a magistraţilor. Singura urgenţă în acest sens ar putea fi constituită de intenţia de a influenţa proceduri disciplinare în curs sau care urmează să fie exercitate, argument care nu poate fi acceptat. În acelaşi sens, nu există nicio urgenţă referitoare la schimbarea modului de organizare a parchetelor”, arată DNA, într-un comunicat de presă.

Reprezentanţii Direcţiei spun că avizarea propunerilor de numire a procurorilor cu funcţii de conducere va fi făcută de Plen şi nu de către Secţia de procurori din cadrul CSM, ca în prezent, „ceea ce reprezintă o încălcare a principiului separării carierelor”.

„Nu există nicio justificare pentru ca Guvernul să răstoarne un principiu stabilit de Parlament. Eliminarea condiţiilor de vechime pentru numirea în funcţii de conducere creează posibilitatea ca persoanele care vor îndeplini aceste atribuţii să nu deţină experienţa necesară exercitării corespunzătoare a atribuţiilor (modificarea art. 54 alin. 1 din Legea nr. 303/2004). Interzicerea delegărilor in funcţiile de conducere va bloca activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi o va pune în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorii şefi secţie şi nu vor putea fi traşi la răspundere autorii de fapte penale (introducerea art. 54 alin. (71) din Legea nr. 303/2004)”, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri