Caută
Close this search box.

Fost șef al SRI: Nu cumva aurul României trebuie să ajungă la Moscova?

Aur

Un fost director al Serviciului Român de Informații face o conexiune între discursul lui Vladimir Putin din urmă cu câteva zile, din Duma de stat, și proiectul de lege depus de șeful PSD, Liviu Dragnea, cu privire la repatrierea rezervei de aur de la Londra.

Șeful PSD, Liviu Dragnea, și senatorul Șerban Nicolae au depus o propunere legislativă la Senat, prin care vor să aducă aproape tot aurul din rezerva BNR în țară.

Proiectul celor doi oficiali PSD a fost imediat criticat de experți în economie, dar și de reprezentanți ai BNR, motivul principal fiind legat de încrederea investitorilor în capacitatea de plată a Guvernului României.

Fostul șef al SRI, Costin Georgescu, a spus că mișcarea lui Liviu Dragnea este suspectă și că nici măcar Ion Iliescu, un apropiat al Moscovei, nu a încercat așa ceva:

„Am mai avut un tezaur, o parte constând în lingouri de aur, care a ajuns la Moscova și acolo a rămas. Nu cumva se vrea ca și acest tezaur, care reprezintă munca românilor, să ajungă tot la Moscova? La 2-3 zile după declarațiile lui Vladimir Putin anti-România, iese Dragnea și spune: Ducem aurul în România, să fie mai aproape de Moscova. De ce nu-l trimite direct? Este foarte suspect că aurul care asigură integritatea României în momente grele se vrea mutat. Și Polonia în timp războiului a trimis, prin România, aurul la Londra și bine a făcut. De ce? Sunt întrebări mari la care cei care sunt în măsură să analizeze și să dea răspunsuri trebuie să o facă. Până acum nici măcar nu s-a încercat asta. Nici Iliescu, un apropiat al Moscovei, nu și-a pus problema, nu a încercat. Este ceva incredibil”, a declarat Costin Georgescu.

„Aurul României trebuie să fie cât mai bine protejat. Rezervele României sunt plasate astfel încât ele să fie protejate și ca valoare, și fizic. Viața unei țări poate cunoaște și momente mult mai dramatice decât cele pe care ni le imaginăm după 3 decade de tranziție într-o Europă care nu a cunoscut un război mare european. Trăim vremuri care nu devin mai benigne, dimpotrivă, mai periculoase. Poți să faci cu aurul operațiuni mai mult sau mai puțin riscante, punctul meu de vedere e că e mai bine să nu faci operațiuni. Eu cred că important pentru România e să facem plasamente acolo unde avem certitudinea, pe baza unei analize geopolitice, că sunt protejate mai bine”, a spus, pe de altă parte, Daniel Dăianu, membru în CA BNR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri