O hartă puţin cunoscută a Orientului Mijlociu circulă printre mediile militare ale NATO încă din anul 2006. Deşi este secretă, ea a fost totuşi scoasă la lumină, poate că având scopul de a pregăti populaţia pentru posibilele schimbări dramatice din Orientul Mijlociu. Această hartă redesenează tot Orientul Mijlociu, rezultând Noul Orient Mijlociu.
Termenul de “Noul Orient Mijlociu” a fost introdus în iunie 2006 la Tel Aviv de către fostul secretar de stat american Condoleezza Rice, pentru a-l înlocui pe vechiul “Marele Orient Mijlociu”. Această schimbare în frazeologia politicii externe coincide cu inaugurarea terminalului petrolier Baku-Tbilisi-Ceyhan. Anunţul a fost, de fapt, o confirmare a “drumului militar” anglo-americano-israelit din Orientul Mijlociu. Acest proiect a fost planificat de ani de zile şi constă în crearea unui “arc de instabilitate, haos şi de violenţă”, din Liban şi Palestina, până în Siria şi Iraq, şi mai departe către Golful Piersic, Iran şi Afghanistan, graniţa estică a NATO. Tot atunci a mai fost lansat un alt termen intitulat “haos constructiv”, adică prin violenţă şi revoltă să se redeseneze harta Orientului Mijlociu.
O mişcare interesantă este apariţia unui nou stat în sudul Afghanistanului, denumit Baluchistan, care va îngloba teritorii din actualul Pakistan şi Iran. Şi Afghanistanul, aliatul de nădejde al Statelor Unite, îşi va mări teritoriul cu o bucată mare din Pakistan. Astfel Pakistanul va rămâne un stat mic şi neînsemnat, în urma acestei reâmpărţiri.
E interesant de urmărit evoluţiile din perioada următoare din Orientul Mijlociu şi dacă ele vor confirma acest Nou Orient Mijlociu.