Caută
Close this search box.

Haydn, Mozart, Suk pe scena Salii Radio

Daca Haydn si Mozart sunt compozitori des audiati in concertele Orchestrei de Camera Radio, miercuri, 13 februarie 2019, ora 19,00 o unda romantica va deschide cele doua parti ale concertului prin partiturile compozitorului ceh Josef Suk: Serenada pentru orchestră de coarde, op. 6 si Meditaţie asupra coralului Sf. Wenceslas pentru orchestră de coarde, op. 35a.

Elevul favorit al marelui Antoni Dvorak – cu a carui fiica s-a si casatorit – , Suk a demonstrat de tanar aptitudini muzicala, invatand de la tatal sau sa cante la orga, vioara si pian. A scris piese instrumentale, rar depasind acest gen, concertand pana in anii pensionarii (1933) cu Cvartetul Ceh desi critica vremii a fost dura nu numai cu lucrarile sale ci cu Suk insusi. Moare la doar 61 de ani in Cehoslovacia.

Cu siguranta Simfonia „Praga” a lui  nu a fost aleasa intamplator in acest context „ceh”, Mozart numerotand-o ca fiind Simfonia nr. 38 in re major, KV 504, compusa si audiata pentru prima data in acest oras, in 1786.  Partitura pastreaza forma clasica a celor trei miscari repede-rar-repede, in prima parte deslusindu-se o tema similara cu cea din uvertura operei Don Giovanni iar partea a treia avand in prim plan timbrul flautului, dovada a unei stari euforice a compozitorului, Mozart descriind prin muzica aceasta exuberanta a sa in descrierea orasului Praga.

J. Haydn: Concertul pentru pian în sol major, Hob.XVIII:4 il are ca invitat pe pianistul Horia Mihail, solist de inalta clasa , cunoscut de melomanii din Romania prin proiectul sau „Pianul calator”. Alt invitat al serii este dirijorul german Ralf Sochaczewsky care nu se afla pentru prima data in fata Orchestrei de Camera Radio, colaborand pe aceasta scena si in 2012,2013 si 2015. Printre cele mai importante experienţe artistice ale muzicianului se numără ocuparea poziţiei de dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei Orchestre London Philharmonic (2008-2009), colaborarea la nivel international fiind remarcabila.

Asadar, miercuri, 13 februarie 2019 nu poate fi decat o zi norocoasa pentru melomanii prezenti in sala de concerte a Radioului sau auditori ai undelor Radio Cultural si Muzical pentru o auditie a unor partituri minunate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri