Caută
Close this search box.

Încă o lovitură pentru Biserica Catolică: Trezorierul Vaticanului condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor

Trezorierul Vaticanului, Cardinalul George Pell, a fost găsit vinovat de cinci acuzații de abuz sexual asupra copiilor comise cu peste două decenii în urmă împotriva unor băieți de 13 ani din Australia – acesta fiind cel mai înalt cleric catolic care a fost condamnat pentru infracțiuni sexuale asupra copiilor, relatează Reuters.

Verdictul de vinovăție a fost făcut public marți, după ridicarea ordinului de suspendare a judecății în procesul lui Pell din 2018, după ce un al doilea caz de abuz împotriva lui a fost abandonat de către procuratură.

Prăbușirea funcționarului nr. 3 al Vaticanului aduce în centrul administrației papale un scandal asupra abuzurilor clericilor care au devastat credibilitatea Bisericii în Statele Unite, Chile, Australia și în alte părți ale lumii în ultimele trei decenii.

Jurații din cadrul Tribunalului Victoria din Melbourne l-au găsit vinovat pe Pell pe 11 decembrie anul trecut, în urma unui proces de patru săptămâni. El a fost condamnat pentru cinci infracțiuni sexuale comise împotriva băieților corului de 13 ani, cu 22 de ani mai devreme, în sacristia preoților din Catedrala Sf. Patrick din Melbourne, unde Pell era arhiepiscop. Una dintre cele două victime a murit în 2014. Fiecare dintre cele cinci infracțiuni aduce cel mult 10 ani de închisoare. Avocații lui Pell au depus o contestație împotriva verdictului pe trei motive, care, dacă ar reuși, ar putea conduce la rejudecarea cauzei. „Cardinalul Pell și-a păstrat întotdeauna nevinovăția și continuă să facă acest lucru”, a spus avocatul lui Pell, Paul Galbally, în fața instanței.

Pell, care rămâne pe cauțiune, a părăsit instanța de judecată marți, fără să vorbească cu reporterii, care l-au agresat practic în timp ce mergea pe treptele de la un tribunal spre mașină. Pell trebuie să se întoarcă la tribunal miercuri pentru începerea audierii sale.

Papa Francisc a încheiat, duminică, o conferință privind abuzul sexual, solicitând o „luptă totală” împotriva unei crime care ar trebui „ștersă de pe fața pământului”. Vaticanul a declarat în decembrie că Francisc l-a îndepărtat pe Pell, de 77 de ani, din grupul său de consilieri apropiați, fără să comenteze procesul.

Școala pe care Pell a urmat-o, Colegiul St. Patricks din Ballarat, la aproximativ 120 de kilometri de Melbourne, a declarat că îi va elimina numele dintr-o clădire numită în cinstea sa.  Aceasta va revoca statutul său de „legendă” inedită a școlii și va trage o linie peste numele său pe lista de onoare. „Verdictul juraților demonstrează că comportamentele Cardinalului Pell nu au respectat standardele pe care le așteptăm de la acei pe care îi onorăm ca modele pentru tinerii pe care îi educăm”, a afirmat directorul școlii, John Crowley, într-o declarație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri