Caută
Close this search box.

Întâlnire dintre Guaido și Pence: Opoziția din Venezuela și SUA negociază o strategie împotriva lui Maduro

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, și liderul opoziției din Venezuela, Juan Guaido, au căzut de acord cu privire la o strategie împotriva președintelui Nicolas Maduro după o întâlnire cu aliații regionali în Columbia, relatează Reuters.

Pence a anunțat mai multe sancțiuni împotriva Venezuelei și 56 de milioane de dolari în ajutor pentru țările vecine care se luptă cu un potop de oameni care fug de țara afectată economic.

Maduro a contraatacat într-un interviu difuzat în aceeași zi, spunând că întâlnirea regională a avut drept scop instituirea unui guvern paralel și a acuzat SUA de faptul că râvnește petrolul țării sale și că sunt dispuse să meargă la război pentru a-l obține.

„Sperăm pentru o tranziție pașnică la democrație, dar președintele Trump a spus clar: toate opțiunile sunt pe masă”, a spus Pence, care a transmis sprijinul de „100%” a lui Trump pentru Guaido.

Întâlnirea a avut loc după ce patru persoane au fost ucise și sute au fost rănite, în timp ce suporterii lui Guaido s-au ciocnit cu forțele de securitate din Venezuela la granițele cu Columbia și Brazilia în weekend într-o încercare de a aduce ajutor umanitar.

Grupul Lima – format din țări din America Latină și Canada – s-a întâlnit la Bogota și a spus că va cere Curții Penale Internaționale să declare „violența regimului criminal al lui Maduro împotriva populației civile și negarea accesului la asistență internațională ca crime împotriva umanității”.

Guaido a avertizat că „tolerarea” lui Maduro „ar fi o amenințare la adresa întregii Americi”, în timp ce președintele columbian, Ivan Duque, a cerut presiuni „mai puternice și mai eficiente” asupra liderului socialist. Cu toate acestea, Grupul Lima a respins ideea utilizării forței pentru a realiza o tranziție democratică. Grupul celor 14 state nu este unit în abordarea sa față de criza Venezuelei, iar Mexicul, Costa Rica, Guyana și Sfânta Lucia au ignorat întâlnirea. „În grupul Lima, consensul este că Maduro trebuie să fie eliminat, dar nu există un consens cu privire la modul în care se poate face acest lucru”, a declarat politologul Laura Gil pentru AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri