Caută
Close this search box.

Iohannis: România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor promovate de economişti autoproclamaţi vizionari

klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, într-un mesaj transmis cu prilejul Galei de inaugurare a Anului Bursier 2019, că „România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor promovate de unii economişti autoproclamaţi vizionari, dar ale căror viziuni se pot dovedi falimentare, în cele din urmă”.

„Politicile sănătoase şi predictibile reprezintă un ingredient esenţial pentru susţinerea iniţiativei private şi creşterea competitivităţii economice. Din păcate, companiile şi cetăţenii au resimţit, în ultima perioadă, politici fiscale hazardate şi intempestive, insuficient pregătite, cu grave efecte negative la nivelul încrederii în economie. Am solicitat permanent, aşa cum aţi făcut şi dumneavoastră, predictibilitate în conduita fiscală.

În acest sens, avem nevoie de abordări responsabile, nu de pseudosoluţii, utile politic unora – pe termen scurt, dar dăunătoare tuturor – în perspectivă. Astfel de abordări, care nu ţin cont de realităţile economiei de piaţă, sunt sortite eşecului.

România trebuie să iasă din cercul vicios al experimentelor promovate de unii economişti autoproclamaţi vizionari, dar ale căror viziuni se pot dovedi falimentare, în cele din urmă.

Pentru un succes economic de durată al României avem nevoie de politici sănătoase, responsabile, alături de întărirea statului de drept şi de asigurarea independenţei instituţiilor de reglementare”, a spus Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial, Cosmin Marinescu.

El a adăugat că şi-ar dori ca 2019 să fie mai puţin surprinzător pentru economia României decât finalul anului 2018.

„Sfârşitul anului 2018 a consemnat, la Bursa de Valori Bucureşti, cea mai amplă cădere a indicilor bursieri din întreaga perioadă post-criză, pe fondul măsurilor fiscale din OUG 114, care par să atenteze la stabilitatea şi sustenabilitatea financiară a României.

Este fără precedent o asemenea rupere de ritm pentru o economie aflată în creştere. Efectele negative ale acestor măsuri privesc şi Pilonul 2 de pensii, a cărui existenţă ajunge să fie pusă sub semnul întrebării, iar un sector vital precum cel energetic este de asemenea serios zdruncinat.

Un guvern cu viziune pe termen lung ar trebui să înţeleagă importanţa unui sistem de pensii robust şi modern, bazat pe principiul contributivităţii personale. Totodată, fondurile acumulate în Pilonul 2 reprezintă surse majore de investiţii pe piaţa de capital”, a afirmat preşedintele, în mesajul menţionat.

Şeful statului a arătat că după eforturile susţinute din ultimii ani ale Bursei de Valori Bucureşti, piaţa de capital din România are perspective certe de promovare la statutul de piaţă emergentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri