Caută
Close this search box.

Iranul dezvăluie rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune

Iranul a dezvăluit o nouă rachetă de croazieră, cu o rază de 1.300 km, în timpul sărbătorilor care marchează aniversarea Revoluției Islamice din 1979, a anunțat televiziunea de stat citată de Reuters.

„Această rachetă de croazieră are nevoie de un timp foarte scurt pentru pregătirea sa și poate zbura la o altitudine mică”, a declarat ministrul apărării, Amir Hatami, în timpul ceremoniei de dezvelire. Hatami a spus că racheta de suprafață, numită Hoveizeh, provine din familia Soumar de rachete de croazieră, care au fost dezvăluite în 2015. Experții occidentali spun că Iranul își exagerează adesea capacitățile sale armate, deși există preocupări legate de rachetele sale balistice cu rază lungă de acțiune.

Amirali Hajizadeh, șeful diviziei aerospațiale a Gărzii Revoluției, a declarat la eveniment că Iranul a depășit problemele inițiale în producerea de motoare cu reacție pentru rachete de croazieră și ar putea produce acum o gamă completă de arme.

Iranul a declarat în ianuarie că cererea de lansare a unui satelit a eșuat după ce Teheran a ignorat avertismentele SUA pentru a evita o astfel de activitate.

Washingtonul a avertizat Teheranul luna trecută împotriva lansării planificate a trei rachete, despre care a declarat ca ar încalca rezoluția Consiliului de Securitate ONU, deoarece folosesc tehnologia rachetelor balistice. O rezoluție a Consiliului de Securitate ONU, care a consacrat înțelegerea nucleară cu Iranul din 2015 cu puteri majore, „a cerut” Teheranului să se abțină de până la opt ani de la lucrul la rachetele balistice concepute pentru a furniza arme nucleare. Iranul declară că testele cu rachete nu încalcă rezoluția și neagă că rachetele sale sunt capabile să transporte focoase nucleare. Se spune că rachetele sale sunt defensive și folosite pentru descurajare și au respins discuțiile asupra programului său de rachete.

Președintele american Donald Trump a renunțat la acord anul trecut și a reimpus sancțiuni împotriva Iranului, care au fost ridicate sub pact, în schimbul faptului că Teheranul și-a limitat programul nuclear.

Washingtonul spune că, deși Iranul a respectat termenii, acordul a fost prea generos, nu a reușit să rețină programul de rachete balistice al Iranului sau să contracareze ceea ce spun Statele Unite este o ingerință în problemelor regionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri