Caută
Close this search box.

Iranul începe exerciții de război în Golf pentru a testa rachetele de croazieră submarine

Iranul a început vineri o serie de exerciții navale la scară largă în Golf, care va cuprinde primele sale lansări de rachete de croazieră submarine, a afirmat mass-media de stat, într-o perioadă de tensiuni în creștere cu Statele Unite, relatează Reuters.

Mai mult de 100 de nave participă la exercițiile de război de trei zile într-o zonă vastă ce se întinde de la Strâmtoarea Hormuz până la Oceanul Indian, a raportat agenția de stat IRNA. „Exercițiul va include acoperirea unei game de amenințări, testarea armelor și evaluarea pregătirii echipamentului și a personalului”, a declarat comandantul marinei, contraamiralul Hossein Khanzadi, în remarcile televiziunii de stat. „Lansările cu rachete submarine se vor desfășura … în plus față de lansările de elicoptere și drone de pe puntea distrugătorului din Sahand”, a spus Khanzadi. Mass-media de stat a declarat că Iranul va testa noul său submarin Fateh (Conqueror) de producție iraniană, care este înarmat cu rachete de croazieră și a fost lansat săptămâna trecută.

Oficialii iranieni au amenințat în trecut că vor bloca Strâmtoarea Hormuz, o rută importantă de transport maritim de petrol, ca represalii pentru orice acțiune ostilă din SUA, inclusiv încercările de a opri exporturile de petrol ale Iranului prin sancțiuni. Președintele american Donald Trump a anulat un acord internațional cu privire la programul nuclear al Iranului în luna mai și a reimplantat sancțiuni împotriva Teheranului. El a afirmat că acordul a fost eronat, deoarece nu include limitări asupra dezvoltării rachetelor balistice de către Iran sau susținerea grupurilor din Siria, Yemen, Liban și Irak.

Iranul și-a extins programul de rachete, în special de rachete balistice. Iranul a lansat în luna decembrie distrugătorul său Sahand produs intern, despre care oficialul afirmă că are proprietăți ascunse de evitare a radarului. Iranul a arătat la începutul acestei luni, în timpul sărbătorilor care au marcat aniversarea Revoluției Islamice din 1979, o nouă rachetă lansată de la sol cu o rază de 1.300 km. Experții occidentali spun că Iranul își exagerează adesea capacitățile sale de arme, deși există preocupări legate de rachetele sale balistice cu rază lungă de acțiune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri