Caută
Close this search box.

LA MULȚI ANI senini și fericiți, Gheorghe Hagi!

Cu exact 54 de ani în urmă, pe 5 februarie 1965, în localitatea Săcele, județul Constanța, s-a născut cel ce avea să devină cel mai valoros fotbalist român al tuturor timpurilor, Gheorghe Hagi.

Hagi, supranumit ”Regele” sau ”Maradona din Carpați”, ori chiar ”Comandantul” (de către suporterii săi fanatici de la Galatasaray Istanbul), a fost clasat în primii 25 de fotbaliști ai lumii în secolul XX, iar marele Pele l-a inclus în celebra sa Listă de elită a celor mai valoroși 100 de fotbaliști în viață de pe întreaga Planetă! În fine, Hagi este unul din foarte puținii care au jucat la ambele formații de vârf ale Spaniei și ale Europei, Real Madrid și FC Barcelona. Dar lista performanțelor sale este extrem de lungă…

Așadar, astăzi, Gică Hagi, legendarul decar al „Generației de Aur, implinește vârsta de 54 de ani. Extrem de interesant este că tot astăzi și alți „titani” din fotbal își sărbătoresc ziua de naștere: Cristiano Ronaldo (34 de ani), Neymar (27 de ani) sau Carlos Tevez (35 de ani).

Hagi a făcut milioane de români fericiți de-a lungul carierei sale, grație evoluțiilor de la naționala României, cât și de la echipele de club.

Și-a început cariera în fotbal la echipa de copii şi juniori a Farului Constanţa, sub îndrumarea lui Iosif Bukossy, fiind oficial legitimat la 13 ani. Doi ani mai târziu, este selectat de Federaţie în lotul echipei Luceafărul Bucureşti, care în acea perioadă era practic echipei naţionale de juniori a Românei, locul unde se formau marile talente. După alţi doi ani tânărul Gică se întoarce la Farul Constanţa, fapt ce a marcat şi debutul său în Divizia A la 11 septembrie 1982.

Un an mai târziu se transferă la Sportul Studenţesc. Va activa la această formaţie timp de patru ani, perioadă care a marcat ascensiunea sa în topul fotbalului românesc, fiind doi ani consecutiv golgheter. La 10 august 1983, Hagi îşi face debutul în echipa naţională într-un meci disputat în compania Norvegiei şi încheiat cu o remiză albă. Un mai târziu va face parte din lotul echipei naţionale care a participat la Euro ’84 din Franţa.

În iarna 1986/1987, Gheorghe Hagi este împrumutat la proaspăt campioana Europei de atunci, Steaua Bucureşti, în vederea cooptării în lotul pentru partida cu Dinamo Kiev din Supercupa Europei. Deşi contractul iniţial a fost doar pentru acest meci, după ce Hagi a fost autorul singurului gol, victorios, el nu a mai fost lăsat să se întoarcă în Regie. În cei patru ani petrecuţi în roşu-albastru, Gică Hagi s-a consacrat definitiv în fotbalul internaţional. Şi-a înscris în palmares 3 titluri şi 2 cupe, participând la semifinala CCE din 1988 şi la finala din 1989. Anii ’90 au reprezentat perioada de glorie a fotbalului românesc, a cărui lider incontestabil a fost Gheorghe Hagi. Din poziţia de căpitan a condus echipa la trei turnee finale ale Campionatului Mondial de Fotbal: Italia 1990 (optimi), SUA 1994 (sferturi), Franţa 1998 (optimi), şi la două turnee finale ale Campionatului European: Anglia 1996 (grupe), Belgia/Olanda 2000 (sferturi). Meciul din sferturile acestei ultime competiţii, pierdut în faţa Italiei cu 0-2, va fi ultimul oficial pentru Gică Hagi în tricolor, de altfel, fiind eliminat în repriza secundă după un conflict cu arbitrul.

Magna News îi mulțumește, din nou, lui Gheorghe Hagi pentru tot ce a făcut în fotbal pentru România, urîndu-i, cu uriașă afecțiune și profund respect, LA MULȚI ANI SĂNĂTOȘI ȘI FERICIȚI !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri