Caută
Close this search box.

Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie sprijină un al doilea referendum Brexit

Partidul Laburist din opoziție din Marea Britanie va susține un nou referendum asupra Brexit după ce parlamentul a respins planul alternativ de a părăsi Uniunea Europeană, a declarat liderul său eurosceptic, Jeremy Corbyn, înmulțind rezervele sale cu privire la un al doilea vot, relatează Reuters.

Cu 29 de zile rămase până în momentul în care Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea Europeană, liderii celor două partide principale din Marea Britanie au fost forțați să facă schimbări majore în „divorț” în ultimele zile. După câteva luni de declarații că Marea Britanie trebuie să părăsească UE la timp pe 29 martie, May a deschis marți o posibilitate de extindere limitată a datei de ieșire. Corbyn, care a votat împotriva apartenenței în 1975 și nu și-a oferit decât sprijinul față de campania din 2016, a oferit, miercuri, un sprijin ambiguu pentru un alt referendum, spunând că va impulsiona unul alături de alegerile naționale.

Este pentru prima dată după ce britanicii au votat în 2016 să părăsească UE că unul dintre cele două partide politice majore și-a aruncat greutatea în spatele alegătorilor, oferindu-le șansa de a-și schimba părerea. Nu este clar care ar putea fi întrebarea exactă.

„După voturile de aseară din parlament, vom continua să împingem o relație economică strânsă bazată pe planul alternativ credibil sau pe alegerile generale”, a spus Corbyn. „Vom promova, de asemenea, un vot public pentru a preveni un Brexit conservator dezastruos fără un acord”.

John McDonnell, cel de-al doilea cel mai puternic om al Partidului Laburist, a declarat că va introduce un amendament prin care se solicită un al doilea referendum, de îndată ce May a adus un acord în parlament.

Ministrul Brexit din Marea Britanie, Steve Barclay, a declarat că nu există un consens în parlament pentru un alt referendum sau chiar despre ce întrebare ar putea fi cerută.

După ce acordul lui May a fost respins pe 15 ianuarie, în cea mai mare înfrângere parlamentară din istoria britanică modernă, ea speră să aducă înapoi un acord de divorț optimizat pentru un vot, care ar putea veni cât mai devreme săptămâna viitoare, dar nu poate avea loc până pe 12 martie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri