Caută
Close this search box.

Maduro respinge ultimatumul european privind noi alegeri prezidențiale

Președintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a respins duminică un ultimatum al țărilor europene de a organiza alegeri anticipate după ce liderul opoziției, Juan Guaido, s-a declarat lider legitim al țării din America Latină, informează AFP.

Șapte state din UE i-au dat lui Maduro un termen limită până duminică pentru a accepta alegeri prezidențiale sau îl vor recunoaște pe șeful Adunării Naționale de 35 de ani ca președinte interimar.

Maduro, sfidător, a spus într-un interviu postului de televiziune spaniol Sexta că nu va „ceda presiunii” de la cei care solicită plecarea lui. „De ce Uniunea Europeană trebuie să spună unei țări din lume care a avut deja alegeri că trebuie să își repete alegerile prezidențiale, pentru că nu au fost câștigate de aliații lor de dreapta”, a declarat Maduro, intervievat la Caracas. „Ei încearcă să ne încolțească cu ultimatumuri pentru a ne forța într-o situație extremă de confruntare”, a spus Maduro. Cu toate acestea, el a susținut planurile pentru o reuniune a statelor din America Latină și UE într-o întâlnire a „Grupului de Contact” de la Montevideo joi, deoarece ar putea duce la un „dialog între venezueleni pentru a rezolva problemele noastre”. De asemenea, l-a chemat pe Guaido pentru discuții „față în față”, pe care tânărul le-a respins deja.

Guaido a uimit lumea pe 23 ianuarie când s-a declarat președinte în exercițiu la un miting de opoziție. Având autoritatea sa prin Constituție ca lider al Adunării Naționale, el a declarat că președinția lui Maduro a fost „nelegitimă”, deoarece s-a bazat pe alegeri falsificate. Guaido încearcă să forțeze liderul socialist de la putere, astfel încât să poată înființa un guvern de tranziție și să organizeze noi alegeri prezidențiale. Recunoscut deja de Statele Unite, Canada, Australia și câteva țări din America Latină, el a început să-și exercite autoritatea pentru prima dată în acest weekend, cerând armatei să permită ajutorul umanitar unui stat distrus de criza economică. De asemenea, era de așteptat să anunțe o dată pentru sosirea ajutorului umanitar din partea SUA – o cale pe care Maduro crede că va conduce la o intervenție militară condusă de SUA. Guaido afirmă că până în 300 000 de persoane sunt „expuse riscului de deces” în Venezuela din lipsă de ajutor umanitar.

La Washington, președintele american Donald Trump a avertizat că intervenția militară rămâne „o opțiune” pentru a face față crizei din Venezuela, bogată în petrol, dar săracă.

Duminică, Maduro s-a adresat trupelor pentru exerciții militare în nord-estul Venezuelei, cerându-le „o coeziune maximă” la o zi după ce un general al Forțelor Aeriene s-a alăturat public lui Guaido. Opoziția „vrea să ducă țara în bucăți imperiului gringo și oligarhiilor locale”, a declarat Maduro soldaților.

Șapte state europene, inclusiv Marea Britanie, Franța, Germania și Spania, i-au dat lui Maduro opt zile pentru a organiza alegeri sau, de asemenea, s-ar alătura lui Guaido duminică de la miezul nopții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri