Caută
Close this search box.

May se întoarce la Bruxelles pentru un acord Brexit însă liderii UE avertizează că nu reiau negocierile

Prim-ministrul Marii Britanii, Theresa May, se întoarce joi la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii UE, în căutarea unei modalități de a evita un Brexit „fără acord” în 50 de zile, relatează AFP.

Așteptările privind această vizită au fost deja modeste atunci când, miercuri, șefii UE, Donald Tusk și Jean-Claude Juncker, au desființat perspectivele lui May de a câștiga modificări ale acordului de retragere. Președintele Comisiei Europene, Juncker, a declarat reporterilor că May deja știe și acceptă că Uniunea nu va relua discuțiile asupra acordului. Iar Tusk, care reprezintă guvernele membre ale UE ca șef al Consiliului European, a declanșat revoltă în Canal distrugând politicienii pro-Brexit pentru – în opinia lui – lipsa de planificare nechibzuită. „Mă întrebam cum arată acel loc special în iad, pentru cei care au promovat Brexit fără nici o schiță a unui plan de a face acest lucru în siguranță”, a spus Tusk.

Juncker, la o conferință de presă ulterioară, nu a folosit același limbaj, dar a râs cu bucurie la remarca lui Tusk. Dar el a repetat același avertisment că acordul de retragere și clauza de restricție menită să mențină frontiera irlandeză deschisă în cazul în care nu este convenită nici o înțelegere comercială viitoare nu se va schimba. „Știe că comisia nu este pregătită să redeschidă problema”, a declarat Juncker, după discuțiile purtate cu prim-ministrul irlandez Leo Varadkar, care a insistat și asupra necesității blocajului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri