Caută
Close this search box.

Negocieri Brexit: May respinge compromisul unei uniuni vamale cu UE

Primul ministru Theresa May a respins ideea de a viza o uniune vamală cu Uniunea Europeană, distrugând speranța unor persoane că ar putea schimba politica ei Brexit pentru a câștiga în fața Partidului Laburist din opoziție, informează Reuters.

Marea Britanie urmează să părăsească UE pe 29 martie, dar trebuie întâi să găsească o înțelegere acceptabilă atât pentru Bruxelles, cât și pentru parlamentarii de acasă, ridicând perspectiva unei ieșiri dezordonate care ar putea deteriora a cincea economie mondială.

Brexit a împărțit Marea Britanie la toate nivelurile, de la alegători la cabinet, și a ridicat temeri pe plan internațional că va slăbi Occidentul. Săptămâna trecută, liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a stabilit condițiile în care va instrui partidul său să susțină o înțelegere de ieșire în parlament. În primul rând a fost o cerere prin care May să caute o „uniune vamală permanentă și cuprinzătoare în Regatul Unit”. UE i-a cerut lui May să apuce oferta de compromis a Partidului Laburist, și nu să-și continue propria opțiune de a-și câștiga propriul partid divizat prin renegocierea unei clauze în acordul de ieșire legat de granița cu Irlanda de Nord. Dar biroul lui May a publicat răspunsul său lui Corbyn duminică, arătând puțin apetit pentru o întoarcere care ar risca divizarea partidului său, prin excluderea posibilității ca Marea Britanie să-și lovească propriile sale tranzacții comerciale în întreaga lume. „Nu îmi este clar de ce credeți că ar fi preferabil să căutați un cuvânt de spus în viitoarele acorduri comerciale UE, și nu abilitatea de a ajunge la o înțelegere”, a scris ea într-o scrisoare din trei pagini.

May și guvernul ei au declarat în repetate rânduri că aderarea la o uniune vamală ar împiedica o politică comercială independentă – ceva ce au promovat drept unul dintre principalele beneficii economice ale părăsirii UE.

Deși a salutat perspectiva viitoarelor discuții cu Corbyn pentru a încerca să găsească un compromis, scrisoarea nu a dat naștere la punctul lor central de dezacord. Acest lucru lasă să lupte pentru a convinge o UE reticentă să se uite din nou la sistemul de prevenire irlandez – o politică de rezervă pentru a împiedica reînvierea unei granițe dure în Irlanda, în cazul în care se vorbește despre găsirea unui aranjament comercial pe termen lung.

Ministrul Brexit, Stephen Barclay, se va întâlni luni cu negociatorul UE, Michel Barnier, înainte de un moment de criză în parlament, joi, când parlamentarii vor încerca să o forțeze pe May să schimbe cursul sau să renunțe la controlul procesului de ieșire. May va promite parlamentarilor o a doua posibilitate de a influența discuțiile Brexit mai târziu în cursul lunii, în încercarea de a opri orice revoltă din interiorul propriului partid de cei care se tem că Marea Britanie ar putea ajunge să plece fără o înțelegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri