New York Times scrie că atunci când Laura Codruța Kovesi a fost șefa DNA, mii de oficiali guvernamentali și oameni de afaceri au fost urmăriți.

Ca procuror independent, doamna Kovesi și-a făcut, de asemenea, dușmani puternici. Ministrul justiției din România, Tudorel Toader, a declanșat înlăturarea sa din vara trecută, acuzându-o că a abuzat de puterile sale și a distrus imaginea României în străinătate, atrăgând public atenția asupra problemelor de corupție ale țării.

Kovesi se află în prima fază de selecție pentru a fi primul procuror al Uniunii Europene, iar Toader conduce o încercare de a-i împiedica numirea. La începutul acestui an, domnul Toader a propus, de asemenea, o legislație care să permită politicienilor și altor condamnați pentru corupție din 2014 să atace verdictele – ceea ce ar putea conduce la o amnistiere.

Propunerea lui Toader de a permite contestarea verdictelor de corupție ar aduce beneficii multor politicieni, inclusiv lui Liviu Dragnea, liderul puternic al Partidului Social Democrat care a fost condamnat la trei ani și jumătate în închisoare pentru abuz în funcție cu o lună înainte ca dna. Kovesi să fie îndepărtată, se mai arată în articolul din NYT, scrie hotnews.ro

Publicul a reacționat împotriva încercării guvernului de a slăbi statul de drept. În 2017, românii au organizat cele mai mari proteste stradale dintr-un sfert de secol după ce a fost adoptată o ordonanță de urgență care efectiv a decriminalizat corupția de nivel inferior. Protestele antiguvernamentale de la București, au devenit violente anul trecut, când poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea.

Opoziția publică a lui Toader față de numirea doamnei Kovesi a provocat reacții puternice acasă. Cele două mari partide de opoziție au susținut candidatura. Ludovic Orban, liderul Partidului Național Liberal l-a îndemnat pe Toader să-și înceteze eforturile de a submina numirea, denunțându-le drept „dăunătoare pentru România”.

Odată cu decizia care necesită doar o majoritate de voturi, este puțin probabil ca România să poată bloca numirea doamnei Kovesi, conchide NYT.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

6 + 1 =