Caută
Close this search box.

O nouă OUG pe Justiţie: Toader vrea puteri depline pentru secţia Adinei Florea

Tudorel Toader

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, vrea să-i dea şefului Secţiei speciale de investigare a magistraţilor a Adinei Florea puteri depline, printr-o nouă OUG pe Legile Justiţiei.

Potrivit proiectului de Ordonanţă obţinut de „Adevărul”, Tudorel Toader caută să implementeze o serie de noi modificări aduse Legilor Justiţiei.

Una dintre cele mai importante modificări vizează stabilirea independenţei noii Secţii speciale pentru anchetarea magistraţilor faţă de autoritatea procurorului general.

Avizul pentru şefii de parchete nu-l mai dă secţia de procurori a CSM, cum e în prezent, ci Plenul CSM (deşi una dintre ambiţiile noilor legi ale Justiţiei era să separe carierele de judecător şi procuror).

La articolul 57, după alineatul (7) se introduce un nou alineat, alin. (7’) cu următorul cuprins: „(7’) Procurorii nu pot fi delegaţi în funcţiile de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de Preşedintele României”.

Raţiunea acestei modificări este de a-l obliga pe preşedinte să emită decretul de numire la propunerea ministrului Justiţiei, altminteri instituţia poate rămâne fără conducător. De exemplu, acum DNA este condus de un procuror şef cu delegaţie, întrucât preşedintele a refuzat repetat numirea Adinei Florea la şefia DNA.

La articolul 88, după alineatul (5) se introduce un nou alineat, alin. (6), cu următorul curpins: „(6) Ori de câte ori codul de procedură penală sau alte legi speciale fac trimitere la „procurorul ierarhic superior” în cazul infracţiunilor de competenţa Secţiei pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, prin aceasta se înţelege procurorul şef al secţiei, inclusiv în cazul soluţiilor dispuse anterior operaţionalizării acesteia.”

Această prevedere scoate practic Secţia pentru investigarea magistraţilor de sub autoritatea procurorului general al României, care acum are dreptul de a infirma actele pe care le consideră nelegale sau netemeinice.

Dragnea: Nu mai discut acest subiect cu Toader niciodată

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a fost întrebat, luni, dacă a discutat cu ministrul Justiţiei despre ordonanţele promise de acesta şi care nu au fost depuse, Dragnea replicând că el pe acest subiect nu mai discută cu Tudorel Toader niciodată.

Întrebat dacă a discutat cu Tudorel Toader despre acest lucru, liderul PSD a replicat:

„Am spus de mai multe ori, şi m-aş bucura să mă credeţi, că eu pe acest subiect nu mai discut cu dl Toader niciodată”, potirivt News.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri