Caută
Close this search box.

ONU avertizează asupra riscului de escaladare a conflictului din Ucraina

Conflictul din estul Ucrainei este în pericol de escaladare, amenințând să exacerbeze o criză umanitară deja precară, a avertizat un oficial ONU citat de Bloomberg.

„Poziții militare avansate de ambele părți ale liniei de contact se apropie una de alta, în așa-numitele zone gri“, a declarat marți Miroslav Jenca, asistentul Secretarului General al ONU pentru afaceri politice la o reuniune a Consiliului de Securitate. „Utilizarea artileriei grele și desfășurarea lor în apropierea liniei de contact este o realitate”.

La mai mult de patru ani de la declanșarea conflictului, în țara rebelă din estul Ucrainei au fost revendicate peste 10 000 de vieți. Eforturile diplomatice s-au împotmolit, guvernul de la Kiev și separatiștii sprijiniți de Rusia acuzându-se reciproc că renunță la un acord de pace din 2015. Într-o reînnoire dramatică a tensiunilor din noiembrie, forțele rusești au tras asupra navelor de război ucrainene, au rănit membrii echipajului și au capturat trei nave.

La cererea Rusiei, Consiliul de Securitate a fost convocat marți să discute așa-numitele acorduri Minsk, care nu au reușit să atenueze conflictul. Deși luptele grele au scăzut în ultimii ani, un război de grad scăzut continuă de-a lungul graniței care trece prin Donetsk și Lugansk. Reprezentantul Rusiei la ONU, Vassily Nebenzia, a declarat că Occidentul exploatează Ucraina în concursul său geopolitic cu Rusia. „Vestul poartă răspundere directă pentru tot ceea ce are loc”, a spus Nebenzia. „Sunt provocări încurajate de la Kiev și oferă cu ușurință arme acestei țări, împingând-o astfel spre acțiuni nesăbuite”.

SUA și Uniunea Europeană au impus sancțiuni Rusiei în legătură cu anexarea Crimeii și sprijinul său militar pentru milițiile separatiste din Ucraina.

Reprezentantul Germaniei la ONU, Christoph Heusgen, a declarat că conflictul reînnoit din estul Ucrainei ar trebui văzut ca un avertisment pentru comunitatea internațională. „Prietenii noștri ruși au declarat că aceasta a fost o lovitură de stat și că aceasta a fost doar o luptă internă pentru răsturnarea guvernului”, a spus el. „Trebuie să știm că a fost o invazie rusească”.

În noiembrie, cele două regiuni separatiste din estul Ucrainei au organizat alegeri pe care guvernul din SUA și guvernul de la Kiev le-a numit o farsă destinată să-i pună la putere pe oficialii prietenoși Kremlinului. „Aceste alegeri încalcă nota și spiritul acordurilor de la Minsk”, a declarat Karen Van Vlierberge, reprezentant permanent adjunct al Belgiei la ONU. Dialogul este singura modalitate de a face progrese în regiune, a adăugat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri