Partidul care a nominalizat o prințesă thailandeză pentru a candida la funcția de prim-ministru a declarat că va respecta declarația regelui care se opune acestei mișcări, relatează BBC.

Partidul Thai Raksa Chart este aliat cu fostul premier Thaksin Shinawatra.

Vineri, regele thailandez Vajiralongkorn a denunțat drept inadecvată încercarea fără precedent a surorii sale, prințesa Ubolratana Mahidol, pentru putere politică. Candidatura acesteia încalcă tradiția familiei regale thailandeze, care se află în afara politicii.

Partidul a spus că „respectă comanda regală cu loialitate față de rege și toți membrii familiei regale”. A venit ca răspuns la o declarație a palatului care spunea că un astfel de act ar „sfida cultura națiunii”. Difuzat pe toate posturile de televiziune din Thailanda, declarația a spus: „Chiar dacă și-a abandonat titlurile regale în scris, și-a menținut statutul și s-a purtat ca membru al dinastiei Chakri. „Implicarea unui membru înalt al familiei regale în politică, în orice mod, este considerată un act care sfidează tradițiile, obiceiurile și cultura națiunii și, prin urmare, este considerat extrem de inadecvat”. Declarația menționează un pasaj al constituției care spune că monarhia ar trebui să mențină neutralitatea politică.

Votul, care va avea loc luna următoare, este urmărit îndeaproape ca prima șansă ca Thailanda să se întoarcă la democrație după cinci ani sub conducere militară. Analistii susțin că intervenția regelui ar fi condus, în orice caz, la desființarea comisiei electorale de la alegerile din 24 martie. Jonathan Head, analist BBC, a declarat că nominalizarea prințesei arată ca o mișcare calculată greșit, care ar putea slăbi fracțiunea pro-Shinawatra, încercând să împingă armata în afara politicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

3 + 7 =