Caută
Close this search box.

Opoziția din Venezuela organizează o serie de proteste pentru a menține presiunea asupra lui Maduro

Suporterii opoziției din Venezuela vor organiza sâmbătă o serie de proteste în întreaga țară pentru a arăta sprijinul pentru președintele auto-proclamat Juan Guaido și pentru a protesta împotriva liderului socialist Nicolas Maduro din ce în ce mai izolat, informează Reuters.

Mobilizările sunt menite să mențină presiunea după ce Washingtonul l-a recunoscut pe Guaido drept președinte legitim și a emis sancțiuni care ar putea să slăbească în continuare industria petrolieră a țării membru OPEC. Criticii lui Maduro speră, de asemenea, să încurajeze mișcările similare ale țărilor europene. Unele state membre ale Uniunii Europene sunt de așteptat să-l recunoască oficial pe Guaido săptămâna viitoare, în timp ce altele vor lua probabil o poziție mai prudentă de sprijin.

„Ne vedem mâine pe străzi, Venezuela”, a spus Guaido într-un mesaj video postat pe Twitter. „Ne descurcăm bine, ne descurcăm foarte bine”. Maduro va organiza sâmbătă, de asemenea, un miting, pentru a comemora aniversarea a 20 de ani de la prima inaugurare a președintelui socialist Hugo Chavez în 1999.

Washingtonul a impus sancțiuni uriașe companiei de stat PDVSA, aflată în proprietatea statului, în cea mai dificilă provocare financiară a lui Maduro, deoarece administrația președintelui american Donald Trump încearcă deschis să-l împingă de la putere. Vicepreședintele SUA, Mike Pence, a declarat vineri că timpul pentru dialog s-a încheiat și toate opțiunile au fost pe masă.

Venezuela suferă de hiperinflație, are lipsuri și migrația în masă a cetățenilor în țările vecine din America Latină crează o situație care ar putea fi înrăutățită pe termen scurt de noile sancțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri