Aproximativ 50 de profesori de economie din facultățile de profil din Cluj, Iași, Timișoara și București solicită Guvernului retragerea OUG 114. Aceştia spun că Executivul trebuie să găsească rapid alte soluţii decât suprataxarea economiei pentru echilibrarea bugetului de stat, astfel încât să fie evitate noi taxe aplicate mediului de afaceri din România.

Semnatarii scrisorii susţin că Executivul ar trebui să realizeze studii şi analize academice bazate pe date şi informaţii reale şi corecte, pentru a putea identifica problemele din sectorul financiar-bancar.

Aceştia spun că este esenţial ca specialiştii instituţiilor-cheie să fie chemaţi pentru dezbateri publice. Se referă aici la Banca Naţională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Consiliul Concurenței sau asociaţiile patronale.

Totodată, în scrisoare se menţionează şi faptul că taxa pe activele bancare în funcţie de nivelul Robor va deteriora şi mai mult sistemul bancar în perioada următoare, iar impactul va fi unul complex şi de durată.

Cei care vor avea cel mai mult de suferit, spun semnatarii scrisorii, vor fi clienţii băncilor, care vor primi dobânzi mai mici la depozite, vor plăti rate mai mari şi vor avea restricţii la creditare.

Pentru a reduce impactul acestei taxe, băncile vor reduce volumul creditelor și al celorlale plasamente bancare, iar, în aceste condiţii, băncile româneşti sunt mai expuse decât cele care fac parte dintr-un grup bancar internaţional.

Cu alte cuvinte, această măsură lovește în băncile cu capital românesc mai mult decât în cele cu capital străin.

Concluzia celor aproximativ 50 de profesori de economie care au semnat această scrisoare este că măsura Guvernului a fost una precipitată şi nesăbuită, prin prisma efectelor multiple asupra unui sector vital pentru orice economie, mai ales una în dezvoltare.

111 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here