Caută
Close this search box.

Parlamentarii britanii aduc acuzații dure la adresa Facebook: Are nevoie de o supraveghere etică independentă

Facebook

Facebook și alte companii mari de tehnologie ar trebui să facă obiectul unui cod obligatoriu de etică pentru a aborda răspândirea știrilor false, abuzul de date privind utilizatorii și intimidarea companiilor mai mici, au declarat luni parlamentarii britanici citați de Reuters.

Într-un raport de condamnare care l-a scos în evidență pe directorul executiv al Facebook Mark Zuckerberg pentru un eșec al conducerii și al responsabilității personale, Comisia pentru Digital, Cultură, Media și Sport din parlamentul britanic a declarat că companiile s-au dovedit ineficiente în stoparea conținutului dăunător și dezinformării pe platformele lor. „Principiul călăuzitor al culturii «mișcă-te repede și sparge lucruri» pare adesea că este mai bine să vă cereți scuze decât să cereți permisiunea”, a declarat președintele comisiei Damian Collins. „Avem nevoie de o schimbare radicală în balanța puterii dintre platforme și popor”. Collins a spus că epoca autoreglementării inadecvate trebuie să se încheie. „Drepturile cetățeanului trebuie să fie stabilite în statut, cerând companiilor tehnologice să adere la un cod de conduită scrise în lege de către Parlament și supravegheat de un autor de reglementare independent”, a spus el.

Facebook a devenit punctul central al anchetei comisiei, după ce informatorul Christopher Wylie a afirmat că consultanța politică Cambridge Analytica a obținut datele a milioane de utilizatori ai rețelei sociale. Zuckerberg și-a cerut scuze anul trecut pentru o „încălcare a încrederii” după acest scandal. Dar el a refuzat de trei ori să apară în fața parlamentarilor britanici, o poziție care a arătat „dispreț” față de parlament și membrii a nouă legislaturi din întreaga lume, a spus comisia. „Credem că, în dovezile pe care le-a făcut comisiei, Facebook a căutat în mod intenționat să ne împiedice munca, oferindu-ne răspunsuri incomplete, nesincere și uneori înșelătoare la întrebările noastre”, a spus Collins. „Mark Zuckerberg nu reușește să demonstreze continuu nivelurile de conducere și responsabilitate personală care ar trebui să fie așteptate de la cineva care se află în fruntea uneia dintre cele mai mari companii din lume”.

Parlamentarul a identificat amenințări majore pentru societate din partea dominantă a companiilor de tehnologie, cum ar fi Facebook – care deține, de asemenea, WhatsApp și Instagram – Google și Twitter. Democrația era amenințată de direcționarea răutăcioasă și neîncetată a cetățenilor cu dezinformare și de anunțurile personalizate din surse neidentificabile, spun ei, și platformele social media nu au reușit să acționeze împotriva conținutului dăunător și să respecte confidențialitatea utilizatorilor. Companiile precum Facebook și-au folosit, de asemenea, calibrul pentru a intimida firmele mai mici care s-au bazat pe platformele social media pentru a ajunge la clienți, a adăugat acesta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri